Avviser piratkopi-lov

Acta overlevde ikke EU-parlamentet.

ACTA, som skulle hindre piratkopiering, har vakt stor debatt i Europa. Loven gikk imidlertid ikke gjennom EU-parlamentet.
ACTA, som skulle hindre piratkopiering, har vakt stor debatt i Europa. Loven gikk imidlertid ikke gjennom EU-parlamentet. (Bilde: dam Berry/Getty Images/All Over Press)

Acta overlevde ikke EU-parlamentet.

OPPDATERT SAK

Strasbourg (NTB-AFP): EU-parlamentet har vendt tommelen ned for en internasjonal avtale om å kjempe mot piratkopiering på internett.

Sammen med internasjonale tungvektere som USA og Japan skrev 22 av de 27 EU-landene under på den såkalte ACTA-avtalen i januar. Ingen av landene har imidlertid ratifisert avtalen.

Avtalen har mange kritikere som mener at den vil hindre frihet på internett. I forkant av avstemningen har det vært omfattende demonstrasjoner over hele Europa, og 2,8 millioner underskrifter er samlet inn mot loven.

Kritikken ble gjenspeilet i EU-parlamentets avstemning, som avviste loven med 478 mot 39 stemmer. 165 avsto fra å stemme.

– Trenger lovverk

Parlamentet så dermed bort fra EU-kommisjonens argumenter om at loven var nødvendig for å beskytte interessene til europeiske selskaper som blir rammet av piratkopiering.

EUs handelskommissær Karel De Gucht sier i en uttalelse at han er glad for debatten som har oppstått omkring ACTA-avtalen. Uansett kommer EU-kommisjonen til å fortsette å rådføre seg med EU-domstolen om hvorvidt avtalen er i strid med grunnleggende rettigheter.

- Det er på det rene at beskyttelse av åndsverk må behandles på internasjonalt nivå. ACTA-avtalen ble avvist, men behovet for å beskytte den europeiske økonomiens ryggrad, vår intellektuelle eiendom, forsvinner ikke, sier De Gucht.

– Ingen fremtid

Han legger til at EU-kommisjonen vil diskutere med de andre landene hvordan saken skal håndteres videre.

David Martin fra sosialistblokken i parlamentet mener imidlertid at ACTA-avtalen ikke har noen fremtid i en annen form.

- Det er på tide å gravlegge hele avtalen. De som støtten den, kan sørge, for oss andre går livet videre. (©NTB)

    Les også:

Til toppen