RESULTATERFINANS

Avviser rykter om at IBM vil kjøpe AMD

Ryktet ga AMD-aksjen et kortvarig fritak fra den depressive tendensen på børsen.

28. jan. 2008 - 12:19

Onsdag i forrige uke hadde Financial Times en artikkel om at AMD og IBM kunne være på nippet til å etablere et enda tettere samarbeid innen utvikling av halvlederkomponenter og prosessorer. Avisa understreket at verken IBM eller AMD var i nærheten av å bekrefte noen form for ytterligere tilnærming ennå, men siterte samtidig anonyme kilder dit hen at et tettere samarbeid var mulig, og at det kunne være første skritt mot å slå AMD sammen med IBMs halvlederavdeling.

Artikkelen utløste en bratt kursstigning for AMD-aksjen på Nasdaq-børsen, fra 7,0 til 7,7 dollar, i løpet av dagen. Kursen holdt seg på rundt 7,5 dollar torsdag, for så å falle til 7,15 dollar i løpet av fredagen.

I oktober i fjor holdt AMD-aksjen seg stort sett mellom 13 og 14 dollar. Fra begynnelsen av november falt den jevn, til den nådde et bunnivå på 5,5 dollar i første uken i januar, og så begynte å ta seg opp igjen, med onsdagens topp som foreløpig høydepunkt i år.

Samarbeidet mellom AMD og IBM har blitt gradvis tettere gjennom mange år, og en viktig avtale skal fornyes i løpet av 2008. De er blant annet i ferd med å bygge et produksjonsanlegg for halvledere i delstaten New York. Prosjektet er verdt 3,2 milliarder dollar, hvorav 900 millioner dollar er en subsidie fra delstaten.

Fredag skrev bransjemagasinet EE Times, med utgangspunkt i egne anonyme kilder i AMD, at artikkelen til Financial Times var en spekulasjon som hadde gått amok. Kildene peker på at spekulasjonene stammer fra avisas Mergemarket-avdeling, som tidligere har stått for flere tilsvarende rykter om et mulig IBM-kjøp av AMD.

Det er sjelden røyk uten ild, men i dette tilfellet kan børsen ha latt seg villede av forholdsvis beskjedne flammer.

AMDs økonomiske situasjon er ikke spesielt gunstig. I fjor fikk selskapet en velkommen innsprøyting av kapital, fra Abu Dhabi.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.