JUSS OG SAMFUNN

Avviser strålingsfare fra trådløst nett

NTNU frykter ikke strålingsfare når Post-og teletilsynet gjennomfører prøver av trådløse soner.

2. nov. 2007 - 12:25

13. september ble tilbudet om trådløs tilgang utvidet fra studenter og ansatte ved NTNU til å gjelde alle som ønsker trådløs Internett-tilgang i midtbyen.

Løsningen skal gi mulighet til å teste nye tjenester på hele byens befolkning. For 10 kroner får brukeren en 500 kbit/s tilgang i hele 12 timer.

Trådløse Trondheim kan benyttes på over halvparten av kaféene i midtbyen, i tillegg til en rekke utendørs- og innendørsarealer.

Men i går rykket Post- og teletilsynet ut for å måle stråling fra trådløst nett på Gløshaugen. Bakgrunnen er en anmeldelse fra Miljøvernforbundet av Trådløse Trondheim.

Anmeldelsen førte til flere medieoppslag og mange bekymringstelefoner til Statens strålevern. Den store pågangen har bidratt til at Strålevernet vil ha fram mer informasjon om den påståtte strålingsfaren. Post-og teletilsynet gjennomførte derfor i går stikkprøvemålinger av bedriftsinternt nett på Gløshaugen, samt mobilnettene og trådløsnettet i Trondheim sentrum, skriver Universitetsavisea.

Målingene på Gløshaugen blir blant annet konsentrert om Elektrobygningen og på en lesesal der studentene sitter og bruker nettet.

Professor Nils Holte ved Institutt for elektronikk og telekommunikasjon skal bistå ved målingene. Han er trygg på at målingene ikke vil avsløre helsefarlige tilstander.

Han har tidligere gått ut i media og avvist at det er helsefarlig å bruke trådløst internett, og mener det er større grunn til å bekymre seg over personlig mobilbruk.

- Norge forholder seg til internasjonale grenseverdier som er satt av Non-Ionizing Radiation Protection, ICNIRP. Bakgrunnsstråling fra basestasjoner for mobiltelefon er normalt mindre enn en tusendel av grenseverdien. Strålingen fra trådløst internett er bare en tiendedel av dette igjen og følgelig helt ufarlig, sier Holte til Universitetsavisea.

Han hevder at utbygging av trådløsnettet slett ikke har økt, men tvert i mot redusert konsentrasjonen av elektromagnetisk stråling. Den maksimale strålingen en person blir utsatt for blir mindre jo flere basestasjoner som bygges ut. Det gjelder for alle trådløse nett.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.