JUSS OG SAMFUNN

Avviser tysk undersøkelse om datalagring

Justisdepartementet mener økt oppklaringsprosent er godt dokumentert.

7. feb. 2011 - 07:45

Oslo (NTB-Arne Børcke): En tysk undersøkelse som viser at datalagring ikke fører til økt oppklaring av alvorlige forbrytelser, er misvisende, mener Justisdepartementet.

Den tyske undersøkelsen, som er gjengitt i Aftenposten søndag, er utført av organisasjonen AK Vorrat, motstykket til norske Stopp datalagringsdirektivet. AK Vorrat mener lovbrytere finner nye metoder for å unngå å legge igjen elektroniske spor.

Statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) i Justisdepartementet sier til NTB at han mener den tyske undersøkelsen er misvisende og basert på metoder som gjør at den ikke kan sammenlignes med norske undersøkelser.

– Vi mener å ha god dokumentasjon på det motsatte av hva som hevdes fra AK Vorrat. Norske undersøkelser viser at datalagring virker positivt på oppklaringsprosenten, sier han.

Oppklaring falt
Tyskland innførte i 2008 et påbud om å lagre datatrafikk fra telefoner. Året etter ble påbudet utvidet til også å gjelde trafikkdata fra internett.

Oppklaringsprosenten for alvorlige forbrytelser falt imidlertid fra 77,6 til 76,3 prosent, mens oppklaringsandelen av internettrelaterte forbrytelser falt fra 79,8 prosent i 2008 til 75,7, prosent året etter, ifølge AK Vorrat-undersøkelsen.

Organisasjonen arbeider mot datalagring og overvåking, og bygger sine tall på offisiell tysk krimstatistikk, ifølge Aftenposten.

Tysklands forfatningsdomstol slo i mars 2010 fast at loven som innførte direktivet i tysk rett, var i strid med grunnloven. Selve direktivet ble ikke kjent grunnlovsstridig. Tysk politi får i dag tilgang til trafikkdata som oppbevares av tilbyderne for faktureringsformål, slik det var før direktivet ble innført. Slik er det også i Norge i dag.

– Tankevekkende
Ifølge statssekretær Terje Moland Pedersen har norske Kripos så sent som 2. februar i år vært i kontakt med sitt tyske motstykke Bundeskriminalamt, som hevder at undersøkelsen er «meget misvisende» og opererer med tallstørrelser som ikke er sammenlignbare.

Regjeringspartnerne Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti er likevel ikke på linje med Arbeiderpartiet. De går imot lovforslaget om å innføre EUs datalagringsdirektiv i Norge.

– Det er tankevekkende statistikk, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) til Aftenposten om den tyske undersøkelsen.

– Hovedargumentet til dem som vil innføre datalagringsdirektivet, er at politiet vil kunne oppklare flere saker. Men den påstanden er aldri bevist, sier Kleppa.

Også opposisjonspartiet Venstre har lenge vært motstander av direktivet:

– Dette beviser nok en gang at massiv overvåking ikke fjerner kriminalitet fra samfunnet. Det er klart at det står på Høyre om vi skal ha en politikk som går enda lenger i retning av et overvåkingssamfunn, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Undersøkelsen underbygger argumentene om at direktivet alt er utdatert og at kriminelle alltid vil finne nye veier rundt lovgiving, sier Skei Grande. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.