Avviser tysk WLAN-undersøkelse

Statens strålevern kan ikke gå god for konklusjonene i en tyske undersøkelsen om strålemengden fra aksesspunkter i trådløse nettverk.

Statens strålevern kan ikke gå god for konklusjonene i en tyske undersøkelsen om strålemengden fra aksesspunkter i trådløse nettverk.

digi.no siterte i forrige uke en undersøkelse gjort av det tyske forbrukermagasinet Öko-Test. I undersøkelsen ble det konkludert med at enkelte aksesspunkter kunne stråle ut mer enn tusen ganger så mye energi som tilrådelig. Öko-Test opererer i undersøkelsen med en øvre grenseverdi på 100 mikrowatt per kvadratmeter.

    Les også:

Merete Hannevik, seksjonssjef i Statens strålevern, stiller seg uforstående til advarslene i undersøkelsen.

- Grenseverdi som det internasjonalt opereres med er 10 watt per kvadratmeter som er lik 10.000.000 mikrowatt per kvadratmeter. Hvor tallet 100 som oppgis kommer fra, vet jeg ikke, sier hun til digi.no.

- Det å bruke en så liten enhet gjør at man får store tall selv om effekten er liten. Dessuten kan man ikke snakke om så så mange ganger milliwatt mer per kvadratmeter uten å angi avstand og sammenligne i samme avstand.

Hun forteller at slike små sendere som trådløse nettverk opererer med er normalt begrenset til en sendereffekt på 100 milliwatt eller 100.000 mikrowatt, noe Hannevik sier er svært lite.

- Feltet avtar raskt med avstand fra sender og disse senderne kan vanskelig utgjøre en risiko for helsefare, konkluderer Hannevik..

Til toppen