BEDRIFTSTEKNOLOGI

Azure allerede verdt milliarder for Microsoft

En avtale med EDS om «cloud computing» skal være verdt i overkant av 3 milliarder dollar.

30. apr. 2009 - 08:57

Avtaler som Microsoft har inngått med EDS, Avanade og Accenture om teknologi for «nettskyen» – «cloud computing» – tyder på at denne kategorien er i ferd med å krysse grensen mellom snakkis og lønnsomhet.

Avtalen med EDS – den globale drifts- og tjenesteleverandøren som HP kjøpte i fjor – ventes å generere i overkant av tre milliarder dollar i omsetning for EDS og Microsoft.

EDS tar på seg rollen som primær forhandler av Microsoft-produktet Business Productivity Online Suite. Denne pakken ble lansert i fjor høst, og omfatter nettskyutgaver av Microsofts løsninger innen e-post, meldinger og samarbeid, nærmere bestemt Exchange Online, SharePoint Online, Office Communications Online og Office Live Meeting. Disse skal integreres i en EDS-pakke kalt Workplace Services Offerings.

Disse tjenestene er enten så grunnleggende at ingen kan klare seg uten, eller løsninger for å øke produktiviteten, dersom man klarer å implementere dem på effektivt vis og få folk til å bruke dem. Det er en kombinasjon av standardtjenester og nye tjenester. Felles for dem er at heller ikke store miljøer ser ut til å ha noe å tjene på å stå for dem selv. Dette er med andre ord typiske tjenester som egner seg for nettskyen. Det gjelder da å lage ordninger hvor man også ivaretar funksjonene i overgangsfasen, altså mens man trekker dem inn i nettskyen.

HP bidrar til nettskyavtalen mellom EDS og Microsoft ved å sørge for servere og lagring.

Forventningen om tre milliarder dollar i omsetning innebærer at man ser for seg i overkant av fem millioner brukere.

Microsoft-pakken Business Productivity Online bygger på selskapets plattform for nettskyen, kalt Azure.

Azure formidler grunnleggende tjenester hentet fra virtualiserte ressurser – datakraft og lagring – til nettskyapplikasjoner. Microsoft opererer med fem ulike tjenestekategorier:

  • «Live Services», en serie utviklerspesifikke tjenester for bedre kontakt mellom dem og brukere
  • .Net-tjenester, de grunnleggende tjenestene for å la utviklere bygge applikasjoner for nettskyen
  • SQL-tjenester, altså databaser i nettskyen
  • Sharepoint-tjenester
  • Dynamics CRM-tjenester, slik at løsninger med Dynamics CRM også forholdsvis lett kan flyttes til nettskyen.

Denne skissen oppsummerer Azures rolle, i grove trekk. Laget med «Tools» uttrykker hvilke utviklingsverktøy man kan bruke for å tilrettelegge eller lage nye applikasjoner for nettskyen.

EDS er allerede partner på Dynamics CRM: Man kan altså vente seg at samarbeidet rundt Business Productivity Online-pakken kan utvides til også å omfatte Dynamics CRM Online.

Avtalene som Microsoft har inngått med Avanade og Accenture er bygget over samme lest, men er ikke så omfangsrike.

Microsoft kunngjør samtidig at de også i egen regi vil tilby Business Productivity Online i 19 land, deriblant Norge. Tidlige norske kunder vil ifølge Olav Tollefsen i Microsoft Norge betjenes av en datasentral i Chicago for så å flyttes over til en ny sentral i Dublin. Han regner med at en fysisk plassering innen EU kan være av betydning også for flere norske bedrifter.

Tilbudet direkte fra Microsoft omfatter et interessant produkt kalt Business Productivity Online Deskless Worker Suite. Hensikten med denne er å la bedrifter tilby e-post og andre tjenester til sjåfører, ekspeditører, kantinemedarbeidere og så videre, uten å måtte betale individuell lisens for hver av dem.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.