Azure-tjenestene skal gi enklere utvikling

Microsofts Azure-plattform består ikke bare av et nytt OS, men henter også det beste fra velkjente produkter.

Azure-tjenestene skal gi enklere utvikling

Microsofts Azure-plattform består ikke bare av et nytt OS, men henter også det beste fra velkjente produkter.

Microsoft introduserte i dag selskapets operativsystem for nettskyen, Windows Azure. Men dette er egentlig bare en komponent i en større plattform, Azure Services Platform, som består av en rekke andre byggesteiner, som utviklere kan basere egne applikasjoner og tjenester på.

I plattformen er Windows Azure operativsystemet som utgjør utviklings- og kjøremiljøet til Azure Services Plattform. Det tilbyr regnekraft og lagringsplass etter behov til webapplikasjoner som gjøres tilgjengelige på Internett fra Microsofts datasentra.

Microsoft tar med dette selskapets Live-tjenester til en nytt nivå. Gjennom Live Services skal selskapet gi utviklere mulighet til å nå ut til alle som har en Windows Live ID. Ifølge Microsoft skal dette være 400 millioner brukere. Live Services skal også åpne for datasynkronisering og lokal tilgjengelighet på tvers av mange ulike terminaler, inkludert PC-en, smarttelefoner og weben.

Azure Services Platform støtter applikasjoner som kjøres både i nettskyen og på lokale maskiner.
Azure Services Platform støtter applikasjoner som kjøres både i nettskyen og på lokale maskiner.
Microsofts Bob Muglia talte under PDC 2008.
Microsofts Bob Muglia talte under PDC 2008. Bilde: Harald Brombach

- Databasetjenester er kritisk for alle tjenester i dag, sa Bob Muglia, sjef for Microsofts Server and Tools Business, under presentasjonen på mandag. SQL Services er en komponent i Azure Services Plattform som skal strekke egenskapene til SQL server over i nettskyen som en webbasert, distribuert relasjonsdatabase. Den skal bidra til å gjøre det mulig å utføre relasjonsbaserte spørringer, søk og datasynkronisering med brukere utenfor kontoret. SQL Services skal kunne lagre og finne igjen data med ulik grad av struktur.

Med .NET Services skal utviklere enklere lage løst knyttede, nettskybaserte applikasjoner. Blant det som skal tilbys er løsninger for arbeidsflyt basert på Windows Workflow Foundation (WF), en tjenestebuss for kommunikasjon på tvers av applikasjoner og tjenester, samt tilgangskontroll for å sikre applikasjonene. Sammen skal disse tjenestene bidra til at fødererte applikasjoner kan spenne fra lokale systemer til nettskyen.

Microsoft skal dessuten snart tilby tjenester fra Dynamics CRM Online gjennom Dynamics CRM Online Services. Dette inkluderer webservices for DRM, datamodell, presentasjon, prosessering og sikkerhet knyttet kundestøtte.

Microsoft skal med SharePoint Online tilby blant annet webtjenester (WS) og Silverlight-kontroller som kan brukes til å lage nye applikasjoner med støtte for samarbeid og dokumentdeling. Dessuten nevner også representanter for Microsoft tjenester hentet fra Exchange Web Services for håndtering av varsler og synkronisering.

Applikasjonene for Windows Azure vil normalt lages av utviklere i utviklingsverktøy på vanlige Windows-PCer. Når applikasjonen er ferdig testet, skal den kunne flyttes over på Azure Services Platform ved hjelp av et trykk på en knapp. Dette skal gjøre det enkelt å rulle ut oppdateringer, uten nedetid.

En omfattende gjennomgang av Azure Services Framework finnes i dette dokumentet.

Mer informasjon, samt en mulighet til å registrere seg som tidlig tester av Azure Services Platform, finnes på denne siden.

    Les også:

Til toppen