Ba NSA om bakdør i Linux?

Ny usikkerhet om Torvalds fleipet da han svarte «nei».

Linus Torvalds sier han fleipet om en forespørsel fra NSA om bakdør i Linux. Det er ikke sikkert han mener det.
Linus Torvalds sier han fleipet om en forespørsel fra NSA om bakdør i Linux. Det er ikke sikkert han mener det. Bilde: Getty Images/Getty Images/All Over Press
22. nov. 2013 - 10:51

På arrangementet LinuxCon & CloudOpen North America 18. september i år var det en paneldebatt der Linus Torvalds og tre medansvarlige for Linux-kjernen svarte på spørsmål fra salen.

Blant spørsmålene var et om hvorvidt NSA hadde bedt om en bakdør i Linux.

Torvalds svarte først «nei» mens han nikket. Det utløste latter blant tilhørerne. Så svarte han, mer alvorlig, «nei», og ristet på hodet. Paneldeltaker Tejun Heo fra Red Hat smilte og sa «Ikke noe jeg kan snakke om».

I videoopptaket fra paneldebatten (se nedenfor) vises denne sekvensen fra minutt 24.

Inntrykket er at ingen i panelet tok spørsmålet alvorlig.

Sekvensen utløste likevel spekulasjoner i flere IT-medier.

Mashable ba Torvalds forklare hva han egentlig mente å si. Han svarte per e-post:

– Det var åpenbart fleip. Ikke noe statlig organ har noen gang bedt meg om en bakdør i Linux.

Nå har saken blusset opp igjen. Spesielt interesserte har finlyttet til en komitehøring i EU-parlamentet 11. november om elektroniske masseovervåking av EU-borgere.

Et videoopptak av denne høringen er lagt ut på Youtube (se nedenfor). Rundt 3 timer og 9 minutter ute i opptaket, kan man oppleve et spørsmål som Nils Torvalds, far til Linus, stilte til en representant for Microsoft om bakdør i Windows.

Torvalds senior innleder sitt spørsmål ved å vise til hva Torvalds junior gjorde da han fikk spørsmål om hvorvidt NSA hadde bedt om bakdør til Linux:

– Han sa «nei». Samtidig nikket han. Da var han juridisk fri, på en måte, samtidig som han hadde gitt riktig svar. Alle forsto at NSA hadde tatt kontakt.

Torvalds senior dementerte altså dementiet til Torvalds junior.

Så vidt vites, foreligger det ikke noe kontrakontradementi fra junior. Var seniors kontradementi også en fleip? Eller var det en antydning til Microsoft-representanten om hvordan hun kunne svare bekreftende selv om hun høyt og tydelig sa «nei»?

Microsoft-representanten holdt fast ved at det ikke finnes noen bakdør i Windows. Hun medgikk at dersom det hadde vært en bakdør i Windows, ville den vært hemmelig. Følgelig ville hun ikke visst om den, slik at hun uansett hadde svart «nei».

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.