JUSS OG SAMFUNN

BA-oppkjøp avklart på nyåret

Hvis Bergens Tidende kjøper en større aksjepost i Bergensavisen, vil avisene kunne samarbeide om trykking og distribusjon.

Herman Berg
16. des. 1998 - 08:24

Mens Stavanger Aftenblad har gitt opp sine planer om å kjøpe seg opp i A-presseavisen Rogalands Avis, sysler kollega Bergens Tidende (BT) med alvorlige planer om å overta en større aksjepost i Bergensavisen (BA).

Bergens Tidende har Schibsted inne på eiersiden med 22 prosent og er blant annet medlem av annonsesamkjøringen "Storbyavisene" med Aftenposten, Stavanger Aftenblad og Adresseavisen.

A-pressen varslet tidligere i høst at de akter å selge seg ut av nummer-to aviser som Rogalands Avis, Bergensavisen og Fremtiden (Drammen).

Etter et eventuelt oppkjøp av Bergensavisen vil konkurrentene kunne samarbeide om distribusjon og trykking av avisene. Og Eierskapsutvalget kunne plassere oppkjøpet under lupen.

- Min mening er klar: Det bør være full redaksjonell konkurranse mellom avisene, også etter et eventuelt oppkjøp av BA, sier sjefredaktør Einar Hålien i dagens utgave av Bergens Tidende.

Avisen skriver at partene nærmer seg en avklaring om det er grunnlag for å innlede reelle forhandlinger om tilegnelse av en større aksjepost i BA, men at det enda vil ta noen møter. Administrerende direktør Didrik Munch i BT vil ikke angi noe tidspunkt for avklaring om forhandlinger, men BT mener selv det dreier seg i begynnelsen av 1999.

Bergensavisen har allerede fått hjelp av en bergensmilliardær ved navn Trond Mohn som nå vil sitte med en aksjeandel på 20 prosent etter å spyttet inn ti millioner kroner i en rettet emisjon. A-pressen, som sitter med 79 prosent av aksjene, yter også sin skjerv ved å ettergi ti millioner kroner i gjeld før jul, ifølge BT.

Trass i disse kapitaltilskuddene er sjefredaktør Olav Terje Bergo i BA, ifølge Dagens Næringsliv, svært bekymret for fremtiden til Bergensavisen. I år fikk avisen 22 millioner kroner i statlig pressestøtte, neste år kan det livsnødvendige tilskuddet være redusert med rundt fire millioner kroner.

Ifølge Bergo har han tidligere fått forsikringer fra Kulturdepartementet om at støtten skulle opp på gammelt nivå etter årets kutt på 15 millioner kroner. Når kulturministeren og regjeringen har kommet fram til nok en kompromissløsning som innebærer en reduksjon på 35 millioner i forhold til det opprinnelige forslaget til statsstøtte for 1999, føler BA seg forrådt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.