Baan i bunnløs krise

Boeing, Baans største kunde, vil revurdere samarbeidet med det kriserammede programvarehuset. Nå ser Baan-sjefen seg om etter mulige kjøpere.

Boeing, Baans største kunde, vil revurdere samarbeidet med det kriserammede programvarehuset. Nå ser Baan-sjefen seg om etter mulige kjøpere.

Han har et problem, Baans CEO Pierre Everaert. Selskapet har lenge vært i en dyp økonomisk krise. Så dyp at den nederlandske "blue chip"-indeksen AEX vurderer å stryke noteringen. Og så dyp at deres største kunde vil revurdere avtalen de har med selskapet.

- Hvis noen kommer og tilbyr en god pris for Baan, og har planer for hvordan selskapet kan vokse i tiden som kommer, hvem kan da si nei, sier Pierre Everaert til Reuters.

Det renner for tiden penger i strie strømmer ut av den nest største økonomisystem-produsenten i Europa (tyske SAP mer størst) På kort tid har ledelsen rømt selskapet: Mary Coleman, tidligere CEO stakk rett etter at finansdirektør Jim Mooney forlot regnearket. Mooneys avgang kom dog forståelig; i fjerde kvartal 1999 tapte selskapet 236,2 millioner dollar, eller 1,9 milliarder norske kroner.
Les:
Baan kan bli sparket ut av børsen
Baans siste kvartalstap overgår omsetningen
Baan øker gjeldsbyrden

Den tapre etterfølger Pierre Everaert har hatt en stri tørn. Ekstra hardt har det vært at SAP og Oracle har klart seg godt mens elendigheten har herjet Baan. Og nå truer dessuten Baans desidert største kunde, flyprodusenten Boeing, å trekke seg fra et videre samarbeid. Baan leverer økonomistyringssystemer til flyprodusenten, men greier ikke å holde tritt med kravene.


Financial Times skriver at en Boeing allerede har vurdert andre løsninger. Baan greier etter alt å dømme ikke å tilfredstille Boeings e-handelskrav, ifølge en kilde Financial Times siterer, og det er i så fall ensbetydende med at Baan må finne seg en annen kunde.

Boeing bidrar til intet mindre enn ti prosent av Baans omsetning. Boeing har ifølge Financial Times, underskrevet en femårs-kontrakt med Baan, men etter alt å dømme kan det gå mot et kjedelig brudd. I så fall vil Baan få en kompensasjon, men ikke i på langt nær nok til å dekke tapet av både prestise og penger.

Verken SAP eller Oracle er det minste interessert i Baan, skal en tro nyhetsbyrået Reuters. Men til tross for problemene må Baan i skrivende stund regnes som et billig selskap. Kursen på aksjen har falt som en sten den siste tiden, faktisk hele 60 prosent på tre dager etter at ledelsen tok sine hatter og forlot spetakkelet. Pierre Everaert, tidligere styreformann i Baan og tidligere Philips-sjef, sier til Reuters at det vil ta to eller tre måneder før selskapet er på beina igjen.

Den seksti år gamle ringreven sier at han nå gjør drittarbeidet for sine etterkommere i lederstolen for selskapet.

Til toppen