Baan kutter Baan-brødre

Problemene i SAP-konkurrenten Baan skyldes ikke at produktene deres er dårlige, men at Baan-brødrene har for mye å si, mener analyseselskapet Gartner Group.

Problemene i SAP-konkurrenten Baan skyldes ikke at produktene deres er dårlige, men at Baan-brødrene har for mye å si, mener analyseselskapet Gartner Group.

Programvarehuset Baan styrtblør - på torsdag innrømmet selskapet at de ville tape 1875 millioner kroner etter å ha solgt for 1065 millioner kroner i fjerde kvartal. I en kortfattet vurdering etter at Baan fredag offentliggjorde foreløpige tall for fjerde kvartal (de endelige tallene er klare først om noen uker), sier analyseselskapet Gartner Group at Baan vil overleve tross svært alvorlige problemer.

Baan er et av mange selskaper som konkurrerer om de store kundene som skal ha avanserte økonomi- og produksjonsstyringssystemer (ERP-system). Selskapet er under oppbygging i Norge og konkurrerer med blant andre SAP, Oracle og de to svenske selskapene IFS og Intentia.

- Potensielle kunder kan trygt velge Baan til tross for deres dype økonomiske problemer - de blodrøde tallene skyldes langt på vei en maktkamp i selskapet, ikke dårlige produkter, mener Gartner Group. Analyseselskapet mener kundene som vurderer Baan bør legge mer vekt på oppkjøpene selskapet nå gjennomfører enn dets dårlige regnskapstall.

Samtidig med at Baan la frem katastrofe-anslagene, fortalte ledelsen også at de nå kjøper opp flere stråselskaper fra Vanenburg Ventures, Baan-brødrenes holdingselskap. Samtidig utvider man styret slik at Baan-brødrene mister kontrollen de har hatt hittil.

- Oppkjøp og styreutvidelser vil eliminere den faktiske og påståtte innflytelsen Baan-brødrene har over Baan. Dette er positivt fordi Baan-brødrene har skadet Baans kredibilitet, ledelsens konsentrasjon og deres evne til å gjennomføre salg, påstår Gartner Group.

Analyseselskapet mener at Baans ledelse må strømlinjeforme driften og forbedre kontrollen - programvaren til Baan er det er ikke noe galt med. Gartner Group mener Baan egner seg best til å styre produksjonen av større produkter, ikke styring av prosessindustri eller andre bransjer som finansnæringen.

- Baan sier nå at de skal klare å kutte sine kostnader ned til 1,5 milliarder kroner i kvartalet, men fordi de ikke omsatte for mer enn 1065 millioner kroner i fjerde kvartal, tror Gartner Group at kalenderen vil vise 2000 før Baan kan vise frem svarte tall.

Her i Norge gjør Baan det bra etter en beskjeden oppstart - i 1998 omsatte selskapet for 45 millioner kroner og regner med en vekst på 20-30 prosent i år, forteller selskapet.

Til toppen