Baans skjebne bestemt

Det kriserammede programvareselskapet Baan blir etter alle solemerker solgt til britiske Invensys. Britene hindrer dermed at Baan går konkurs. Men det er ikke slutt på problemene for det...

Det kriserammede programvareselskapet Baan blir etter alle solemerker solgt til britiske Invensys. Britene hindrer dermed at Baan går konkurs. Men det er ikke slutt på problemene for det...

Det britiske dataselskapet Invensys tar over det kriserammede programvareselskapet Baan, det er klart etter at selskapene ble enige om overtagelsesavtalen onsdag. Dermed kommer Invensys inn som reddende engler for det skadeskutte, nederlandske programvarehuset. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Invensys offentliggjorde sine overtagelsesplaner 5. mai i år, og har siden krevd 95 prosent av aksjene for å gjennomføre overtagelsen.

Onsdag denne uken hadde Invensys bare kontroll over 75 prosent av aksjene, men sa allikevel at overtagelsen ville finne sted. Selskapet kjøper Baan til spot-pris, i forhold til hvordan situasjonen tidligere har vært.
Les mer om Baan-krisen:
Baan opp 90 prosent på rykter om oppkjøp
Baan opp på oppkjøpsrykter
Baan i bunnløs krise
- Vi har ved flere anledninger gjort det klart at de ikke vil bli aktuelt å ta over Baan, uten å ha full kontroll over selskapet. Uten en overtagelse ville Baans fremtid vært kjedelig. Å utsette prosessen videre ville vært ekstremt skadelig for selskapets aksjonærer, ansatte og kunder, uttalte Invensys i en erklæring.


Invensys bud på aksjen i Baan er på 2,85 euro, og skulle egentlig gått ut på torsdag. Men siden selskapet nå lar det bære eller briste, vil de holde budfristen til første august. Alle aksjonærene i Baan som til da ikke har akseptert Invensys sitt bud, må se at selskapet forsvinner sammen med pengene sine.

Flere aksjonærer i Baan nekter nemlig å selge til britene, noe som kan føre til at begge selskapene går en kjedelig fremtid i møte.

Baan risikerer å gå konkurs mens Invensys risikerer å tape alle pengene de har brukt på å sikre seg selskapet. Men etter alle solemerker kommer Invensys til å redde Baan fra dette endelikt, selv om noen av aksjonærene håper på det motsatte. En konkurs er nemlig ikke noe god investering- noe som kan skrives av på skatten.

Invensys byr 762 millioner euro, 6,2 milliarder norske kroner, for Baan.
Dette tilsvarer 2,82 euro aksjen. Selskapet handles på børsen for 2,67 euro, melder Reuters.

Til toppen