Backup-stjerne vil innta Norge

Commvault troner i Gartners «magiske kvadrant», og vokser kraftig.

Commvault tilbyr én plattform for tjenestene lagringsforvaltning (SRM, «storage resource management»), arkiv, replikering, sikkerhetskopiering med gjenoppretting, og søk. For å komme i gang, starter man med den felles plattformen, og minst én modul, for eksempel bare SRM. De øvrige kan legges til etter hvert, etter behov og ønske.
Commvault tilbyr én plattform for tjenestene lagringsforvaltning (SRM, «storage resource management»), arkiv, replikering, sikkerhetskopiering med gjenoppretting, og søk. For å komme i gang, starter man med den felles plattformen, og minst én modul, for eksempel bare SRM. De øvrige kan legges til etter hvert, etter behov og ønske.

Commvault troner i Gartners «magiske kvadrant», og vokser kraftig.

I januar i fjor utga analyseselskapet Gartner sin første «magiske kvadrant» for diskbasert sikkerhetskopiering og gjenoppretting på bedriftsnivå: Magic Quadrant for Enterprise Disk-Based Backup/Recovery.

Denne analysen siler ut de viktigste aktørene innen et gitt område, og fordeler dem på fire kategorier: ledere, utfordrere, visjonære og nisjeaktører. Lederkategorien for diskbasert sikkerhetskopiering og gjenoppretting omfattet fire leverandører. Her tronet Commvault over EMC, IBM og Symantec. CA og HP kom i utfordrerkategorien, NetApp og FalconStor ble klassifisert som visjonære.

Commvault er en liten leverandør i forhold til de andre lederne innen diskbackup, men så driver de heller ikke med noe annet enn nettopp det. Produktet deres er programvare, som kjører mot alt som finnes av diskbasert lagring. De har 1500 ansatte og en årsomsetning på 315 millioner dollar. De konkurrerer mot Symantec med en årsomsetning på 6,2 milliarder dollar, EMC med 20 milliarder dollar og IBM med 107 milliarder dollar.

Selv om backup generelt sett ikke vokser spesielt som fagområdet, opplever Commvault kraftig omsetningsvekst: over 14 prosent fra 2010 til 2011, mer enn dobling fra 2007 til 2011. Fra fjerde kvartal 2010 til fjerde kvartal 2011 var veksten 24 prosent, og Commvault nådde sitt første kvartal med en omsetning på over 100 millioner dollar.

Commvault leverer programvare til lagringsleverandører som Hitachi Data Systems, NetApp, Fujitsu og Dell. Ifølge Gartner kommer anslagsvis 25 prosent av omsetningen gjennom Dell-kanalen.

Nå ser selskapet seg råd til å satse mer på Norden og Norge. Digi.no treffer ny Norge-ansvarlig Gaute Hansen, tidligere forretningsutvikler i Lenovo, og Fredrik Arveskär, tidligere nordensjef for SonicWall. Siden i fjor er den nordiske organisasjonen doblet, fra fire til åtte ansatte.

De forklarer Commvaults framgang med at selskapets teknologiske plattform har vist seg spesielt godt egnet til å løse dagens problemer med eksplosivt voksende lagringsbehov. I stedet for ulike produkter for sikkerhetskopiering, replikering, arkivering og søk, tilbyr Commvault disse funksjonene som tjenester fra én felles plattform.

– Opprinnelsen til Commvault er en gruppe innen AT&T Bell Labs som utviklet egen sikkerhetskopiering til konsernets datasentraler. Gruppen ble skilt ut som eget selskap i 1996. For å lykkes kommersielt satset de på å utvikle et helt nytt. Det var da de la opp arkitekturen som er grunnlaget for dagens suksess., med én plattform for alle tjenester, sier Hansen og Arveskär.

Produktet, Simpana, er nå i versjon 9. All teknologi, med unntak av søk, er egenutviklet. Søk er lisensiert fra Fast. Hver tredje ansatt arbeider direkte med teknologien. De øvrige fordeler seg likt på henholdsvis service og support, og salg, markedsføring og finans.

– Med flere moduler på plass fungerer alt som om man hadde én applikasjon. Sikkerhetskopiering og arkivering kan håndteres under ett. Søk finner data i hele produksjonsmiljøet, også i arkivet. Man kan også finne fram til sikkerhetskopier fra et år tilbake i tid.

Gartner skriver at Commvault utvidet Simpana med mange nye funksjoner og evner, og tilbyr bedre brukervennlighet enn konkurrentene. Evnen til å utnytte all mulig maskinvare framheves også. Strategi for nettskyen er på plass, og i versjon 9 har Simpana et eget verktøy for å lette migrering fra IBM Tivoli Storage Manager og Symantec NetBackup. Commvault beskrives som spesielt sterke innen replikering, snapshot og deduplisering. Ytelsen innen deduplisering er svært avhengig av disk- og serverkonfigurasjon.

Gartner peker også på at Commvault var først ute, med deduplisering til magnetbånd.

– Gartner-analysen ble et vannskille for Commvault. Den har bidratt til å overbevise store bedrifter om fordelene med felles plattform i en tid der tradisjonell sikkerhetskopiering, gjenoppretting og arkivering ikke lenger fungerer, og mange risikerer datakaos med mindre de tar et skikkelig grep.

Blant referansekunder i Norge er Odfjell Drilling, Color Line, IKT Agder og National Oilwell Varco. Arveskär sier det også er et antall Commvault-kunder i det offentlige.

Til toppen