EMACS

Både Emacs og Vim har blitt skikkelig oppdatert for første gang på flere år

Begge de to verktøyene har 40 år lang historie bak seg.

Både VIM og Emacs har for første gang på flere år kommet i helt nye versjoner. På bildet vises VIM i et Linux-terminalvindu og Windows-utgaven av Emacs.
Både VIM og Emacs har for første gang på flere år kommet i helt nye versjoner. På bildet vises VIM i et Linux-terminalvindu og Windows-utgaven av Emacs. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. sep. 2016 - 09:26

Mange, ikke minst utviklere og administratorer av Linux-systemer, bruker daglig et av de to tekstredigeringsverktøyene som nå har kommet i helt nye utgaver, for første gang på flere år. 

Leste du denne? Nå kan du kjøre Linux-programmer i Windows 10. Spørsmålet er om du bør

Emacs

Gnu Emacs 25.1 er den første store oppdateringen på fire år til det etter hvert svært så omfattende tekstredigeringsverktøyet som Richard Stallman og Guy Steele skapte i 1984. Men begge to var også skaperne av den opprinnelige Emacs-utgaven (Editor MACroS), som ble implementert i redigeringsverktøyet TECO allerede i 1976. 

Blant de største nyhetene er at det nå er mulig med dynamisk lasting av moduler, i praksis delte biblioteker som tilbyr ytterligere funksjonalitet som kan brukes av programmer skrevet med programmeringsspråket Emacs Lisp.

En annen større nyhet er Xwidgets, som gir mulighet for å integrere GTK-baserte widgets inne i bufferne til Emacs. I første omgang gir dette mulighet til å åpne websider innen i Emacs, ved å bruke den integrerte, WebKit-baserte nettleseren. 

Emacs har også fått en ny Network Security Manager, hvor sikkerhetsfunksjoner og -varsler, blant annet i tilknytning til TLS-sertifikater, er samlet.

En oversikt over alle de store og små nyhetene i Gnu Emacs 25.1 finnes her.

Vim

Vim er også et for mange velkjent tekstredigeringsverktøy for mange. Den første utgaven ble utgitt av Bram Moolenaar i 1991, som en utvidet versjon av enda mer klassiske vi. Også vi er 40 år gammel i år og har sammen med Emacs dannet grunnlaget for det som kan være tidenes lengste krangel om programvare.

Men ofte er det Vim som følger med Linux-distribusjoner og starter med kommandoen vi.

Den nye versjonen av Vim, 8.0, som ble gitt ut tidlig i forrige uke, er det første store oppdateringen av verktøyet på ti år. 

Den nye utgaven skal inkludere mange nyheter, som er kort beskrevet her.

Dette inkluderer støtte for asynkron I/O, noe som gjør at Vim kan sende meldinger til andre prosesserer i bakgrunnen, med for eksempel JSON. 

Vim har også mulighet til å starte og stoppe slike eksterne prosesser, også med den nye timers-funksjonen som kan starte prosessen etter et gitt antall millisekunder. 

Inkludert er også støtte for lambda og closures. Nytt er også unike vindusidentifikatorer og støtte for plugin-pakker og DirectX (i Windows), for å nevne noe.

Både Emacs og Vim er tilgjengelige for en rekke operativsystemer.

Les også: Nær halvparten av utviklerne er selvlærte

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.