JUSS OG SAMFUNN

Både frikjent og funnet skyldig

Patentstriden mellom Apple og Samsung ruller videre.

Apple og Samsung kjemper mot hverandre om mobilpatenter på en rekke arenaer. Men i mange av tilfellene er det de samme patentene som behandles.
Apple og Samsung kjemper mot hverandre om mobilpatenter på en rekke arenaer. Men i mange av tilfellene er det de samme patentene som behandles.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. okt. 2012 - 09:03

Patentstridighetene mellom Apple og Samsung foregår nå på så mange ulike arenaer at det kreves nærmest en heltidsjobb å holde følge. Bare i går var nyheter på tre av disse frontene.

I USA har U.S. International Trade Commission (ITC) gitt Apple delvis og foreløpig medhold i en anklage mot Samsung om patentkrenkelser. Apple skal ha levert klagen i juli i fjor. Ifølge Cnet News skriver ITC-dommer Thomas Pender i dette dokumentet at Samsung har krenket tre programvarepatenter og én mønsterbeskyttelse relatert til iPhone. Men han avviser at Samsung har krenket to andre Apple-eide patenter. Det nevnte dokumentet inneholder hele 59 punkter hvor Pender uttaler seg om krenkelser eller fraværet av slike. Det er nevnt en mengde Samsung-produkter i disse punktene. Mange av dem er relativt gamle produkter.

Kjennelsen kan føre til amerikansk importforbud av de berørte Samsung-produktene, men kjennelsen er foreløpig og må også bifalles av alle de seks medlemmene i handelskommisjonen. Dette vil først skje i februar 2013.

I en motsatt sak, hvor Samsung har klaget Apple inn for ITC, kom dommeren i august med en foreløpig kjennelse hvor Apple blir helt frifunnet.

Antitrust
Denne uken kom også nyheten om at det amerikanske justisdepartementet etterforsker om Samsung har misbrukt noen av selskapet mobilteknologi-patenter på en slik måte at det bryter med amerikansk monopolrett. Informasjonen skal stamme fra et rettsdokument skrevet av Apple. Den er gjengitt av blant annet Dow Jones Newswire.

Ifølge nyhetsbyrået dreier saken seg om patenter som er essensielle for utbredte mobilstandarder, og som Samsung skal ha forpliktet seg til å lisensiere ut med FRAND-betingelser (Fair, Reasonable and Non-Disciminatory).

Foreløpig skal ikke det amerikanske justisdepartementet ha ville kommentere saken eller bekrefte at en slik etterforskning finner sted. Det vil heller ikke Apple eller Samsung, men ifølge kilden til Dow Jones Newswire skal etterforskningen allerede ha pågått i flere måneder.

Nederland

Det var likevel én positiv nyhet for Samsung i går. Ifølge Reuters har en nederlandsk domstol frifunnet selskapet for anklagen om å ha krenket et patent knyttet til flerberøringsskjermer. Også domstoler i Tyskland og Storbritannia har tidligere frifunnet Samsung, HTC og Motorola Mobility for å ha krenket dette patentet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.