JUSS OG SAMFUNN

Både SOPA og PIPA utsatt på ubestemt tid

Tålte ikke det offentlige søkelyset.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. jan. 2012 - 13:40

Det blir ingen avstemning over SOPA (Stop Online Piracy Act) og PIPA (Protect IP Act) i henholdsvis representantenes hus og senatet i USA i nær framtid. Begge de to lovforslagene er trukket på ubestemt tid. Den negative PR-en lovforslagene har fått, ikke minst gjennom denne ukens ulike protestaksjoner, har bidratt til at mulighetene for å få gjennom forslagene i de to kamrene i USAs nasjonalforsamling har blitt små.

Det betyr ikke at forfatterne av lovforslagene mener at det ikke lenger er behov for nye lover for å hindre krenkelser av opphavsretten til amerikanere.

Lamar Smith, som står bak SOPA, skriver i en pressemelding at justiskomiteen, som han leder, vil utsette vurderingen av lovforslaget inntil det er bredere enighet om en løsning.

– Problemet med nettbasert piratvirksomhet er for stort til at det kan ignoreres. Amerikansk åndsverksindustrier bidrar med 19 millioner høyt lønnede jobber og bidrar med mer en 60 prosent av USAs eksport. Tyveriet av Amerikas immaterielle eiendom koster USAs økonomi mer enn 100 milliarder dollar årlig og resulterer i tap av tusenvis av amerikanske jobber. Kongressen kan ikke stå rolig og ikke gjøre noe mens amerikanske innovatører og skapere av arbeidsplasser er under angrep, skriver Smith.

Selv om senator Harry Reid i går kunngjorde at avstemningen i senatet om PIPA-lovforslaget har blitt utsatt, så tror han at det snart vil komme opp igjen.

– Amerikanere forventer rettmessig å bli rettferdig kompensert for sitt arbeid. Jeg er optimistisk om at vi kan finne et kompromiss som Protect IP i de kommende ukene, skriver Reid i en Twitter-melding.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.