FORBRUKERTEKNOLOGI

Bærbar brenselcelle gir 25 watt

Kompakte «Jenny» holder pc-er og annet utstyr gående så lenge man vil.

23. feb. 2009 - 16:11

En tysk produsent av brenselceller, SFC, har lansert kommersielt sin bærbare modell «Jenny», som har vært brukt av flere Nato-land siden tidlig i 2008. Det presiseres at Jenny er et bærbart brenselcellesystem beregnet på militære anvendelser.

Jenny 600S leverer likestrøm i 10 til 30 volt, og tåler en kontinuerlig belastning på 25 watt. I tillegg til cellen omfatter systemet en enhet kalt Powermanager, som gjør at brenselcellen kan koples til alle slags apparaters ladere.

Bildet viser hvordan dette fungerer: Brenselcellen (til venstre for pc-en) og pc-ens lader er begge koplet til Powermanager, den lille enheten som står oppe på pc-ens lader.

Med en full metanoltank veier Jenny 1,7 kilogram, og bæres direkte på kroppen. Den er helt stillegående, avgir nærmest null utslipp, og skal være tilnærmet umulig å spore fordi overflatetemperaturen er lav. Den har vært prøvd i temperaturer fra minus 20 til pluss 50 – uten tap av ytelse – i høyder over 4000 meter, og helt under vann.

Forsøk under militære øvelser viser at Jenny, med Powermanager, kan redusere med opptil 80 prosent den vekten en soldat må bære for å tilfredsstille sine strømbehov, sammenliknet med konvensjonelle litiumion-batterier. SFC framhever at selve cellen er svært liten, og at metanol har svært høy energitetthet. De ytre målene til Jenny er 252 x 171 x 74 millimeter. Enheten tilfredsstiller den militære standarden for robusthet, MIL-STD 810F.

Som selskap er SFC spesielt orientert mot militære behov. I oktober i fjor kom Jenny på tredje plass i tevlingen som USAs forsvarsdepartement arrangerte innen påkledbar kraft («Wearable Power»). SFCs prototyp for neste generasjons bærbar brenselcelle, «M-25 Portable Fuel Cell», vant første premien på én million dollar.

Den kommersielle lanseringen innebærer at Jenny kan vises og demonstreres i åpne fora. Først ute er utstillingen IDEX i Abu Dhabi, i morgen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.