Bærbar PC med airbagteknologi

IBM lanserte tirsdag fire oppdaterte, bærbare PC-modeller på det norske markedet. Mest spennende er nok maskinen med kollisjondetektor.

IBM lanserte tirsdag fire oppdaterte, bærbare PC-modeller på det norske markedet. Mest spennende er nok maskinen med kollisjondetektor.

IBM lanserte tirsdag ThinkPad-modellen T41 på det norske markedet. Maskinen skiller seg spesielt ut ved at den tar i bruk en deteksjonsteknologi som minner mye om den som brukes i forbindelse med kollisjonsputer i biler.

    Les også:

Brukere av bærbare PC er like slepphendte som alle andre, noe som betyr at de i blant har lett for å miste maskinen i bakken, gjerne mens den er i bruk. Det er tre komponenter som har lett for å gå i stykker når uhellet først er ute - skjermen, tastaturet og harddisken. Tap av harddisken anses av mange som det mest katastrofale.

Active Protection System, som er bygget inn i T41, skal redusere faren for at harddisken i PC-en tar skade av fall. Systemet er basert på en brikke på hovedkortet som inneholder en sensor som merker et fall eller en rask endring i bevegelsen. Hvis det er snakk om en stor endring, vil brikken gi harddisken beskjed om å innta parket modus. Denne prosessen tar omtrent 500 millisekunder. Når brikken registrerer at bevegelsen har stoppet, vil den gi harddisken beskjed om å gjenopprette normal drift.

Når en harddisk blir utsatt for kraftige støt mens den er i drift, vil enhetens lesehoder kunne skli eller slå ned i de magnetiske skivene som brukes til å lagre informasjonen på harddisken. Dette kan føre til at hele eller deler av harddisken blir utilgjengelige og at data går tapt. Når harddisken er parkert, vil lesehodene ikke befinne seg rett over skivene og gjerne også være låst fast.

Maskinen veier 2,2 kg, leveres med Pentium M-prosessor med klokkehastighet på mellom 1,4 og 1,7 GHz og en 14,1-tommers skjerm med enten 1024x768 eller 1400x1050 punkters oppløsning. Prisen starter på omtrent 21.790 kroner på mva.

IBM har også kommet med oppdaterte utgaver av ThinkPad X31, G40 og R40e-modellene. Endringene omfatter først og fremst raskere prosessorer, større harddisker og mer tilgang til mer avanserte WLAN-løsninger.

Alle modellene vil kunne leveres i løpet av oktober.

Til toppen