Bærbare får støtte for PCI Express-grafikk

Bærbare får støtte for PCI Express-grafikk

Asus skal være først ute gi bærbare PC-er støtte for vanlige, PCI Express-baserte grafikkort.

Mange bærbare PC-er leveres med en relativt svak grafikkløsning. I tillegg til lavere pris, gir slike løsninger ofte lavere effektforbruk og varmeutvinning. Men i en del tilfeller vil løsningen ikke være tilstrekkelig, for eksempel i forbindelse med gjengivelse av 3D-grafikk og spill.

Intel har lovet løsninger for bærbare PC-er som tar i bruk både integrerte og diskrete grafikkløsninger, hvor den diskrete bare benyttes når PC-en er tilkoblet strømnettet.

Asus demonstrer denne uken produktet XG Station, en dokkstasjon som kobles til Express Card-grensesnittet mange moderne, bærbare PC-er er utstyrt med. Dokkstasjonen er utstyrt med et PCI Express-spor, grensesnittet som benyttes av alle nyere, separate grafikkort. Dokkstasjonen kobles videre til en ekstern skjerm.

Tester Asus har gjort med en bærbar PC med Intel 945 GM-grafikk og det separate skjermkortet Asus EN7900GS koblet til dokkstasjonen, skal gi ni ganger raskere 3D-grafikk. Skjermkortet vil kunne overklokkes ved å vri på et hjul på dokkstasjonen. Sentrale data om oppsettet vises på en skjerm på enheten.

XG Station-oppsett

Dokkstasjonen er også utstyrt med Dolby Headphone-teknologi som skal gjøre det mulig å gjengi 5.1-kanalers lyd med vanlige hodetelefoner.

XG Station skal komme på markedet i andre kvartal i år. Dokkstasjonen vil etter alt å dømme kun selges som en pakkeløsning som også inkluderer grafikkortet Asus EN7900GS og diverser tilbehør.

Asus har også annonsert at selskapet er først ute med en bærbar PC med det som kalles SideShow. Dette er liten skjerm som sitter på toppen av lokket til den bærbare PC-en som kan benyttes til å vise utvalgt informasjon, uten at operativsystemet til PC-en er fullstendig startet. Løsningen er tett knyttet til Windows Vista, men skal ifølge Asus benytte et uavhengig operativsystem som kjøres fra et integrert flashminne. Skjermen kan vise både tekst og bilder, samt spill slik som kabal. Den skal også kunne knyttes til en GPS-mottaker og vise brukeren kart og navigasjonsinformasjon.

Den første PC-en fra Asus som er utstyrt med SideShow, heter W5Fe. Det er en Core 2 Duo-maskin med 12,1 tommers skjerm og en vekt på 1,7 kg. SideShow-skjermen er på 2,8 tommer og er utstyrt med 1 GB NAND-basert flash-minne.

Til toppen