Bærbare PC-er borte i USAs utenriksdepartement

USAs utenriksminister Madeleine Albright holdt tordentale om sikkerhet for sine medarbeidere. Samtidig ble det klart at enda to bærbare PC-er er sporløst forsvunnet.

Bakgrunnen for tordentalen onsdag i forrige uke, var et svært graverende tilfelle der en bærbar PC med sikkerhetsgradert materiale, sporløst forsvant fra et av departementets sikre rom. Ifølge Reuters var 800 medarbeidere, inkludert hele ledelsen i departementet, samlet fysisk for å høre talen. Albrights tale ble også kringkastet over departementets internasjonale interne nettverk.
Les mer om PC-forsvinningen:
Hemmelig informasjon på avveie
Den første bærbare PC-en forsvant i februar. Forsvinningen er ennå ikke oppklart. Den utløste en telling av alle bærbare PC-er i departementet. Resultatet av denne opptellingen ble kjent rett etter Albrights tale: Enda to PC-er er borte på uforklarlig vis. Den ene er tildelt viseutenriksminister Morton Halperin som hevder at han aldri selv har benyttet maskinen, bare lånt den ut til andre medarbeidere.


Ifølge Washington Post skal ingen av disse to siste forsvunne maskinene ha inneholdt gradert materiale.

Maskinen som ble borte i februar inneholdt mange svært følsomme dokumenter om begrensning av våpenkappløpet, og om kilder og metoder innen amerikansk etterretning.

Det er ikke bare forsvunne bærbare PC-er som irriterer Albright. Ifølge amerikanske aviser ble en russisk etterretningsoffiser tatt på fersk gjerning i desember i fjor. Offiseren ble oppdaget på sjuende etasje inne i utenriksdepartementets bygg, mens han avlyttet et konferanserom.

Albright sa under talen at sikkerhetsfunksjonen internt i departementet skal reorganiseres, og at det blant annet skal utnevnes en egen viseutenriksminister med ansvar for sikkerhetssaker. To høytstående tjenestemenn er refset og omplassert.

Les også:
CIA kvestes for tradisjon med dårlig datasikkerhet
Britiske spioner slepphendte med bærbare PC-er
Til toppen