Bærbare PC-er kan få disker på 360 GB

Fujistu mener framgang innen magnetisk lagring vil gjøre det mulig å tilby 2,5 tommers disker på 360 GB innen fire år.

Fujitsu mener to teknologiske nyvinninger vil gjøre det mulig for dem å levere 2,5 tommers disker til PC-er med en kapasitet på opptil 360 GB innen fire år. Disker med denne diameteren brukes i dag først og fremst til bærbare PC-er. Fujitsu, som har avviklet sin produksjon av 3,5 tommers disker, mener den teknologiske utviklingen går i retning av at 2,5 tommers disker vil ble enerådende også innen stasjonære PC-er.

Nyvinningene til Fujitsu går dels på belegget på selve disken, dels på mer følsomme lese- og skrivehoder. Selskapet demonstrerte i fjor at deres magnetiske belegg tålte en lagringstetthet på 100 gigabiter per kvadrattomme, uten forbedringer på lese- og skrivehodet. En forbedring det siste året øker dette tallet til 150 gigabiter per kvadrattomme.

På lese- og skrivesiden har Fujitsu fått til hoder der strømmen går loddrett på lagringsplanet, i stedet for parallelt slik tilfellet er i dag. Det gjør at avlesingssignalet oppfattes som tre ganger så kraftig. Denne økte følsomheten gjør at Fujitsu mener det er sannsynlig med en dobling av lagringstettheten fra 150 til 300 gigabiter per kvadrattomme. Det svarer til en samlet kapasitet på en 2,5 tommers disk på 360 GB.

Kommersialiseringen av de nye teknologiene vil starte fra 2004. Fujitsu tror de vil kunne tilby disker med den maksimale kapasiteten på 360 GB innen fire år.

Harddiskmarkedet er utsatt for intens konkurranse, der minkende marginer og rask utviklingstakt har skapt problemer for produsentene. IBM og Hitachi avtalte nylig å løse sine problemer innen diskproduksjon ved å opprette et fellesselskap. IBM er Fujitsus fremste utfordrer innen stadig tettere disker for bærbare, mens Seagate fornyer seg ved å finne nye markeder innen forbrukerelektronikk.

Til toppen