13 kommuner på Haugalandet og Sunnhordland har nettopp signert en gigantkontrakt med et norsk IT-selskap med en estimert verdi på 600 millioner kroner. Bærekraft var et svært viktig kriterium da de tre anbudene skulle vurderes.
– Med denne avtalen fortsetter vi den digitale reisen, slik at kommunene kan møte framtiden for sine ansatte og innbyggere, sier administrerende direktør i Michael Jacobs i Atea Norge etter at det norske IT-selskapet kapret storkontrakten.
Samarbeidet siden 2009
Siden 2009 har selskapet vært leverandør på tilsvarende kontrakter for de 13 kommunene på Vestlandet. Avtalen innebærer at Atea skal levere programvare, konsulenttjenester og maskinvare til kommunene de neste fire årene.

De 13 kommunene har samarbeidet om store IT-innkjøp siden midten av 2000-tallet. Ideen er at du står sterkere når du står sammen med andre.
Det gir kommunene både bedre pris og mulighet til å påvirke nedover i leverandørkjeden, forteller IT-sjef Eirik Østensjø i Haugesund kommune til digi.no.
Samarbeidskommunene har mange av de samme utfordringene i hverdagen. Dermed blir det også lettere for dem å utveksle erfaringer når de sitter på mange av de samme IT-løsningene.
Tre leverandører
Advania, Dustin og Atea leverte tilbud på storkontrakten.
Sistnevnte kunne levere på alle punkter, mens Dustin og Advania skulle få hjelp på konsulentsiden fra henholdsvis Veni og Tietoevry.
Tjenestene som skal leveres på konsulentsiden omfatter blant annet kompetanse på dataplattform, dataanalyse og strategisk rådgivning.
Nytt i årets anbudskonkurranse var at de 13 vestlandskommunene har vektet bærekraft med 25 prosent.
– Det er lite som skiller på pris mellom leverandørene i dag, så da må vi finne andre kriterier vi kunne vekte på. I en så stor avtale som dette er det viktig at vi tar miljøansvar. Selv om vi er et lite land, klarer vi å påvirke noen av verdens største produsenter til å bli mer miljøbevisste, sier Østensjø.
Endret Lenovo
Han forteller at de 13 kommunene gjennom samarbeidet blant annet har påvirket Lenovo til å gjøre endringer når de sender ut store bestillinger med bærbare datamaskiner.
Før fikk norske kommuner maskinene levert i én og én ekse, men etter at vestlandskommunene stilte nye krav til den kinesiske leverandøren, har IT-giganten gjort endringer i logistikken, og sender nå bærbare maskiner i pakker på ti og ti.
– Nå er det flere store produsenter som tilbyr å levere på denne måten. Det viser at vi har makt til å påvirke store internasjonale selskaper, sammenfatter Østensjø til digi.no.
Norske IT-selskaper er elendige på å rapportere inn egen bærekraft, viste en undersøkelse utført av The Governance Group på oppdrag for IKT-Norge i 2020.
Strenge krav
Det kan i verste fall føre til at de ikke får være med å kjempe om offentlige kontrakter, advarte bransjeorganisasjonen da.
– IKT spiller en stadig større rolle i samfunnet, og flere og flere samfunnsaktører vurder nå økosystemet rundt med argusøyne. Om man ikke følger dette tett fremover, risikerer man både å miste inntekter. Det vil bli alvorlig for de det gjelder, sa administrerende direktør Øyvind Husby i IKT-Norge til digi.no i november i fjor.
IKT-Norge-sjefen mener flere og flere norske kommuner kommer til å stille de samme tøffe kravene i sine anbudsutlysninger fremover.
Det kommer heller ikke til å bli uvanlig at underleverandører på store kontrakter må kunne dokumentere eget klimaavtrykk.

Stiller tydelige krav
Atea fikk full skår på klimakriteriet i denne anbudskonkurransen, som den eneste av de tre leverandørene.
Selskapet har jobbet lenge og langsiktig for å stille tydelige og tøffere krav til sine leverandører.
– Vi er nødt til å tenke mer sirkulært, fremfor nytt. Norske kommuner har ikke bare en enorm mulighet til å påvirke, men også et stort ansvar. Derfor er det fantastisk at disse kommunene går foran og viser vei når de legger bærekraft og miljø som et tydelig tildelingskriterie i utlysningen. Det skaper grønne ringvirkninger for resten av samfunnet, sier Jacobs i Atea.
Men det var allikevel ikke det som fikk skåla til å tippe over, sier IT-sjef Østensjø i Haugesund kommune til digi.no.
– Den store forskjellen fra de andre leverandørene er kompetansen Atea sitter på. De er et stort nordisk selskap med godt kvalifiserte ansatte som vi får god tilgang på. De er også villige til å prioritere vårt samarbeid, noe som er svært viktig for oss.
– Denne viljen har Atea klart å formidle svært godt i sine anbudsbesvarelser, argumenterer han.