IT-NORGE

Bærum er årets IT-kommune

Vant kåring på tross av friprog-flopp.

12. mai 2010 - 08:47

Bærum kommune er kåret til landets beste e-kommune for tredje år på rad. Kommunen ble tirsdag denne uken hedret under e-kommunekonferansen på Lillehammer.

Alle landets kommuner og fylkeskommuner har vært invitert i en nasjonal kartlegging i bruk av IT, og resultatene danner grunnlaget for prisen. Til sammen 231 kommuner og 16 fylkeskommuner har deltatt, ifølge kommunenes egen organisasjon (KS).

Det var i år seks nominerte til e-kommuneprisen.

Om vinneren skriver KS blant annet følgende:

- Bærum har tatt i bruk elektroniske løsninger i kommunikasjonen med innbyggerne og er gode på tjenester på nett. Kommunen er langt framme når det gjelder elektroniske tjenester innen helse- og omsorg og har nådd målene for NAV-kontor. Lærerne har fått kompetanseheving innen IT.

- Som de fleste andre kommuner er Bærum dyktig på geografisk informasjon, og de har kommet langt på elektronisk handel, men er ikke helt i mål ennå.

- Bærum er en ryddig kommune når det gjelder arkiv og saksbehandling, og de er norgesmestere i informasjonssikkerhet. I likhet med Bergen skårer de høyt på IT-arkitektur, standarder og integrasjon.

Ikke minst fremheves kommunens satsing på grønn IT, og fri programvare. Det siste kan imidlertid ikke sies å ha vært noen ubetinget suksess.

Friprog-flopp

De siste årene har Bærum utmerket seg med sin satsing på fri programvare. Dette var også utslagsgivende da de gikk til topps i den samme kåringen første gang i 2008.

Kommunen skulle spare rundt 20 millioner kroner på egenutvikling av et økonomisystem. Kildekoden skulle danne grunnlaget for Norges til da største offentlige fri programvare-prosjekt.

Slik ble Bærum i manges øyne en foregangskommune i offentlig sektor, og et utstillingsvindu for frie IT-løsninger.

I januar i år ble det kjent at prosjektet skrotes. Løsningen er fremdeles i produksjon, men kildekoden ble aldri frigitt som planlagt.

I dag er Bærum kommune like avhengig av proprietære IT-løsninger som de fleste andre av landets kommuner.

Beste IT-fylke

Det ble i går også utdelt en eKommune-pris til landets beste fylkeskommune. Her er vinneren Sogn og Fjordane.

I kåringen heter det at fylkeskommunen er god på IKT i skolen, de skårer høyt på sine interne systemer som arkivering og saksbehandling, samt informasjonssikkerhet, IT-arkitektur, bruk av åpne standarder og integrasjon.

- Sogn og Fjordane er opptatt av miljø – også innen IT. De har jobbet bra med bredbånd og ledelsen har IT på sin dagsorden. Sogn og Fjordane bør jobbe videre med lokaldemokrati og tjenester på nett.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.