JUSS OG SAMFUNN

Baidupedia er Kinas svar på Wikipedia

Kinas ledende søketjeneste har lansert et wiki-basert leksikon inspirert av Wikipedia, men som sensureres.

12. mai 2006 - 11:22

Med mer enn 100 millioner internettbrukere har Kina flere surfere enn de fleste land og behovet for et online leksikon er definitivt til stede. Dessverre blokkerer kinesiske myndigheter tilgangen til Wikipedia.

Nå har Kinas ledende søketjeneste, Baidu.com, lansert sin egen Wikipedia som de har kalt Baidupedia. Der har de lagt opp til en restriktiv selvsensur for ikke å provosere kinesiske myndigheter.

Før kinesiske myndigheter blokkerte Wikipedia i 2005 var det en svært populær side hos kinesiske nettsurfere, men Kina har strenge lover for regulering av innbyggernes internettbruk. Myndighetene bruker disse lovene til å blokkere innhold som de anser som en trussel mot samfunnet og myndighetene.

Det nye wikileksikonet ble lansert i april og ifølge Baidus sjef var mottagelsen svært positiv. Baidu hindrer sine brukere i å legge inn informasjon som gir en negativ vurdering av det kinesiske styringssystemet eller som promoterer det myndighetene definerer som negative syn på livsspørsmål.

I forrige måned lanserte Google sin kinesiske søketjeneste som forholder seg til kinesiske myndigheters ønske om sensur. Det har blitt kraftig kritisert, men Google forsvarer seg med at alternativet er at ingen kinesere får tilgang hvis de lar være. Det er det samme prinsippet som Baidupedia følger.

Her er det kinesiske nettleksikonet Baidupedia.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.