DATASPILL

Test:

Bak fiendens linjer med stil

Hvis du har drømt om å være en britisk SAS-soldat (Special Air Service), som opererer bak fiendens linjer, som saboterer og ødelegger, for så å raskt trekke seg ut - da vil nok Hidden and Dangerous være spillet du kommer til å spille de nærmeste ukene fremover.

Audun Beyer-Olsen
18. juni 1999 - 12:00
Landsbyscene fra Hidden and Dangerous.
Landsbyscene fra Hidden and Dangerous.

Kanskje har du lest noen av de gamle krigspocketbøkene som romantiserte over de tapre amerikanske soldatene under andre verdenskrig? Da skjønner du raskt stemningen man har klart å gjenskape i Hidden and Dangerous. Opp igjennom tidene har det vært en god del spill som har forsøkt å gjenskape den intense stemningen og presset som hviler på soldater som jobber bak fiendens stillinger, men så langt har ingen klart det så bra som Hidden and Dangerous nå har.

Commandos, Delta Force, Spec Ops og Rainbow Six hadde alle sine sterke sider. Disse spillene lot deg, med et håndfull menn, kjempe mot en overmakt som tvang deg til å ta i bruk taktikk og strategi, men ikke rå makt, for å vinne.

Hidden and Dangerous lykkes der de fleste av disse spillene har feilet. For det første gir ikke spillet deg et gitt sett med oppgaver som må løses på en bestemt måte, slik som Commandos gjorde. Spillet er mye friere; du får et oppdrag og verktøyene som må til. Så er det opp til deg hvordan du løser det. Samtidig er den innovative utformingen av oppdragene, som man også så i Commandos, enda bedre. Oppdragene varierer fra å raide slott midt på natten og sprenge oljedepoter til å rydde bunkers rom-for-rom. Til sammen finnes det hele 25 oppdrag, fordelt på 6 geografiske områder. Akkurat som i Commandos finnes det i Hidden and Dangerous også oppdrag fra vårt langstrakte land. De 25 oppdragene vil du bruke lang tid på å løse, vanskelighetsgraden er variabel, men likevel utfordrende både med den letteste og med den hardeste vanskelighetsgraden. 

Trefning i briefingrommet.
Trefning i briefingrommet.

Hidden and Dangerous er satt til et fritt 3d-miljø hvor du beveger soldatene enten i tredje persons perspektivet, første person eller ovenfra med et 2d-kart. 2d-kartet gir deg større muligheter til å gi taktiske kommandoer til soldatene dine, mens 3d-perspektivet gir deg ett større inntrykk av hvordan du best burde utnytte terrenget og hvordan du skal ta ut den tyske soldaten som vokter inngangen til leiren du skal infiltrere. Dessuten - til forskjell fra Rainbow Six - kan man når som helst endre kommandoer underveis. Dermed slipper man at soldaten løper videre inn i fiendens ild, hvis man skulle bli overrasket av nazister med automatvåpen.

Grafisk er Hidden and Dangerous langt overlegent både Delta Force, Spec Ops og Rainbow Six. Man drar full nytte av de 3d-kortene (oppløsninger opp til 1024 x 768) som er på markedet i dag, og enkelte av områdene er rett og slett rene øyestener sammenlignet med den grøtete grafikken man hadde i Spec Ops.

Utstyret du har å velge mellom er definitivt tidsriktig. Alt fra Stengun og rifla Johnson M40 til maskingeværet Browning og gammeldags TNT er med. Du kan også ta kontroll over biler, tanks og motorsykler, noe som hjelper deg betraktelig med tanke på at du ofte er utmannet 4 til 5 ganger. Dessuten kan soldatene dine, akkurat som i Commandos, forkle seg, men sammenlignet med det spillet er det ikke i Hidden and Dangerous noen begrensninger på hvem som kan gjøre hva. Her kan alle forkle seg som sivilister eller kjøre en tanks.

Framrykking.
Framrykking.

Spillet er utviklet av et relativt nystartet tsjekkisk selskap, Illusion Softworks. Selskapet ble startet i 1997 og har kun dette spillet på samvittigheten, men det er intet dårlig skussmål. At Illusion Softworks har klart å skape et slikt mesterverk, viser at relativt nystartede selskaper med begrensede resurser, også kan klare å skape noe som man vil spille lenge og stadig vekk vende tilbake til.

Vis mer

Hidden and Dangerous vil jeg anbefale til absolutt alle som har sans for actionspill på PC-en, forutsatt at den er passe oppgradert. Et 3d-kort er definitivt et must, skal du nyte spillet i sin fulle 3d-drakt. Hidden and Dangerous får karakter 5 av 6 simpelthen fordi det fortjener det. Bortsett fra noen små finpussinger i AI (Arificial Intelligence) for både dine egne og fiendens soldater burde vært foretatt, er det lite jeg har å trekke ned på i dette spillet.

Hidden and Dangerous er et av 1999s store spill som fortjener å bli en like stor klassiker som Commandos.

Spillet kommer på markedet i juli, uke 27. 

Det er ikke så enkelt å be Facebook om å ikke trene sin KI på dine opplysninger.
Les også

Slik reserverer du deg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.