Baksaas har visst om lisenskjøp i minst 2 år

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har i minst to år visst at det delvis Telenor-eide selskapet VimpelCom kjøpte telelisenser fra et korrupsjonsmistenkt stråselskap.

Baksaas har visst om lisenskjøp i minst 2 år
Baksaas svarte i desember at han ikke visste at Vimpelcom kjøpte telelisenser av Takilant. Bilde: Per Ervland

«Baksaas ble kjent med at Takilant hadde hatt en rolle i forbindelse med anskaffelser av telelisenser i Usbekistan som en del av VimpelComs egne undersøkelser seint 2012 og vinter/vår 2013», skriver Telenors kommunikasjonssjef Glenn Mandelid i en epost til Klassekampen.

Leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité Martin Kolberg (Ap) mener Baksaas burde informert om dette tidligere.

– Dette styrker min undring. Hvordan kan Telenor ha visst om dette så lenge uten verken å gå til politiet eller informere departementet?

Spørsmålet om hvor lenge Baksaas hadde visst at VimpelCom skaffet telelisenser i Usbekistan fra det korrupsjonsmistenkte stråselskapet Takilant, var oppe under Stortingets høring om saken i januar.

Se også: Telenor ber politiet innlede etterforskning

Da spurte komitémedlem Abid Raja (V) Baksaas om han visste om lisensbetalingene i desember 2012 da han forsikret daværende næringsminister Trond Giske om at VimpelCom ikke var innblandet i korrupsjonsskandalen i Usbekistan. Baksaas svarte at han i desember 2012 ikke visste at VimpelCom kjøpte telelisenser av Takilant.

Klassekampen har bedt Baksaas klargjøre nærmere på hvilket tidspunkt han fikk vite om lisenskjøpene, og spurt om hvorvidt Telenor-sjefen varslet politiet eller næringsdepartementet da han fikk kjennskap til betalingene.

Mandelid sier imidlertid til avisen at de ikke har noe å tilføye. (©NTB)

Les også: Professor mener Telenor-sjefen må trekke seg