JUSS OG SAMFUNN

Baksaas: Jeg skjønner at spørsmål stilles

Telenor-sjefen ønsker etterforskning av VimpelCom velkommen.

Konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas sier han skjønner at det stilles spørsmål om VimpelComs investeringer i Usbekistan. Telenor er nest største aksjonær i selskapet, og Baksaas sitter selv i VimpelComs styre.
Konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas sier han skjønner at det stilles spørsmål om VimpelComs investeringer i Usbekistan. Telenor er nest største aksjonær i selskapet, og Baksaas sitter selv i VimpelComs styre. Bilde: Per Ervland
18. nov. 2014 - 08:06

(Saken er utvidet.)

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas sier han selv har stilt de samme spørsmålene som pressen nå stiller om VimpelComs aktiviteter i Usbekistan.

Klassekampen og flere andre medier har de siste dagene skrevet om korrupsjonsmistanker mot VimpelCom i forbindelse med selskapets aktiviteter i Usbekistan. Telenor kontrollerer 43 prosent av stemmene i selskapet, og Baksaas sitter selv i VimpelComs styre sammen med flere andre representanter fra Telenor.

I et leserinnlegg i Klassekampen tirsdag gir Baksaas uttrykk for at han har forståelse for det kritiske søkelyset som rettes mot selskapet.

«Jeg skjønner at spørsmål stilles, og dette er spørsmål jeg selv og Telenor ved gjentatte anledninger har stilt til VimpelCom», skriver han.

Tatt opp muntlig og skriftlig

Ifølge Baksaas er spørsmålene blitt tatt opp både muntlig og skriftlig i VimpelComs styre, på generalforsamlinger og i investeringsmøter med selskapet. Svaret har ifølge Baksaas vært at transaksjonene som mistankene er knyttet til, har vært i henhold til amerikansk antikorrupsjonslovgivning.

Baksaas vedgår at eierskap forplikter.

«Som aksjonær er vi opptatt av at VimpelCom har opptrådt riktig og i henhold til lover og regler», skriver han.

Ifølge Baksaas ønsker Telenor den pågående etterforskningen av VimpelCom velkommen, «slik at saksforholdene blir korrekt belyst».

- Ingenting nytt

VimpelCom forsikrer om at selskapet samarbeider fullt ut med etterforskningen. «Vi kan ikke forutsi hvor lenge den vil vare», skriver kommunikasjonsdirektør Bobby Leach i en epost til NTB.

Medieoppslagene i Norge bringer ingen ny informasjon utover det selskapet allerede har lagt fram i sin finansielle rapportering og til myndighetene, mener han.

Leach understreker samtidig at VimpelCom bestreber seg på å styrke sitt program for etterlevelse av antikorrupsjonslovgivning.

- Samme framgangsmåte

Også svenske TeliaSonera er mistenkt for korrupsjon i Usbekistan. Aktor i den svenske Riksenheten mot korrupsjon hevder overfor Dagens Næringsliv at VimpelCom og TeliaSonera brukte samme metode for å skaffe seg lisenser i Usbekistan.

- Jeg sitter her med avtaler som viser at VimpelCom og TeliaSonera hadde eksakt samme modus operandi da de fikk tilgang til mobilmarkedet i Usbekistan i 2007, sier påtaleansvarlig Berndt Berger til avisa.

Dokumenter som fredag ble lagt fram i tingretten i Stockholm, viser ifølge Klassekampen at VimpelCom har utbetalt over 600 millioner kroner til Takilant, et selskap som knyttes til Gulnara Karimova, datteren til Usbekistans president. Også hun er nå under etterforskning for korrupsjon.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Samme partner

Den svenske gravejournalisten Fredrik Laurin sa mandag til NTB at han ser klare likheter i hvordan VimpelCom og TeliaSonera skaffet seg usbekiske mobillisenser.

- De bruker samme betrodde person som partner, og det er sannsynlig at vedkommende har gjennomført nøyaktig samme opplegg for alle de tre selskapene som fikk lisenser - TeliaSonera, VimpelCom og den tredje operatøren MTS, som vi sporet opp i TeliaSonera-saken, sa Laurin til NTB.

Det var Fredrik Laurin og kollegaen Joachim Dyfvermark fra Sveriges Television som rullet opp TeliaSonera-skandalen. Der måtte ledelsen gå som følge av avsløringene. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.