TELEKOM

Baksaas trekker seg fra Vimpelcom-styre

Hardt presset Telenor-sjef.

Jon Fredrik Baksaas trekker seg fra Vimpelcoms styre etter korrupsjonsmistankene mot selskapet.
Jon Fredrik Baksaas trekker seg fra Vimpelcoms styre etter korrupsjonsmistankene mot selskapet. Bilde: Heiko Junge/NTB scanpix
9. des. 2014 - 08:10

Telenors hardt pressede konsernsjef Jon Fredrik Baksaas trekker seg fra styret i Vimpelcom. Han begrunner det med mulige interessekonflikter i korrupsjonsetterforskningen av selskapet.

Ved å gå ut av Vimpelcom styre med umiddelbar virkning, løser Jon Fredrik Baksaas mulige interessekonflikter, opplyser selskapet i en pressemelding.

Vimpelcom etterforskes for å ulovlig ha betalt 600 millioner kroner for telelisenser i Usbekistan. I mars ble Telenor-sjefen avhørt av Økokrim som vitne i korrupsjonssaken.

    Les også:

– Jeg går ut av styret for fokusere helt og fullt på å ivareta Telenors interesser som eier. Telenor har nulltoleranse for korrupsjon, og som eier i Vimpelcom vil vi støtte den pågående etterforskningen, sier Baksaas i meldingen.

Interessekonflikt

Som styremedlem i Vimpelcom, fikk Baksaas tilgang til informasjon som han ikke kunne dele med Telenor.

– Med de spørsmålene som har vært rundt etterforskningen, hadde Baksaas en dobbeltrolle. Det ble sendt brev til Vimpelcom med avgjørelsen i dag, sier pressekontakt Glenn Mandelid i Telenor til NTB. Baksaas selv kunne mandag ikke kommentere saken.

Baksaas har sittet i Vimpelcoms styre siden 2010. Avgjørelsen om å trekke seg er tatt i samråd med styret i Telenor.

– Styret har utnevnt en egen komité bestående av styremedlemmer med ansvar for å følge opp utviklingen til selskapet. Ved å gå ut av styret i Vimpelcom, fjernes eventuelle fremtidige interessekonflikter for Telenors konsernsjef, sier styreformann Svein Aaser i Telenor.

Telenors konserndirektør med ansvar for Europa, Kjell Morten Johnsen, vil representere selskapet med to stemmer i Vimpelcoms styre.

Minoritetseier

Telenor er minoritetseier med 33 prosent av aksjene i Vimpelcom, men sitter med en stemmeandel på 43 prosent. Vimpelcom etterforskes for hvordan selskapet skaffet seg mobillisenser i Usbekistan.

– Telenor nominerer tre stemmer i styret i Vimpelcom. Når de er valgt, er de Vimpelcoms tillitsmenn som styremedlemmer, utdyper Mandelid.

I et møte i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité før helgen ble det klart at næringsminister Monica Mæland (H) må forklare seg om Vimpelcom-saken i en åpen høring. Trolig blir også Telenor-sjef Baksaas innkalt.

– Jeg tar beslutningen om at han trekker seg til etterretning. Ellers har jeg ingen kommentar, sier næringsminister Monica Mæland (H) til NTB via sin kommunikasjonssjef.

Presidentdatter

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Korrupsjonsmistankene mot Vimpelcom fikk nytt liv for to uker siden. Da publiserte Klassekampen dokumenter som antyder at mer enn 600 millioner kroner er betalt fra Vimpelcom til postkasseselskapet Takilant som betaling for telelisenser.

Svenske TeliaSonera har lenge vært etterforsket for sine overføringer av 2,2 milliarder kroner til Takilant, som eies av Gayene Avkayan. Hun er en nær venninne av den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra