RESULTATERFINANS

Baksmell for Microsoft i Kina

Må punge ut milliard.

Restskatt er ikke Microsofts eneste hodepine i Kina. De er også under etterforskning for brudd på konkurranselover og Windows 8 er blitt hengt ut på statlig tv som en nasjonal sikkerhetsrisiko (bildet).
Restskatt er ikke Microsofts eneste hodepine i Kina. De er også under etterforskning for brudd på konkurranselover og Windows 8 er blitt hengt ut på statlig tv som en nasjonal sikkerhetsrisiko (bildet). Bilde: China Central Television
26. nov. 2014 - 10:00

Kina har ilagt Microsoft en restskatt på cirka 1 milliard kroner. Saken er den første større reaksjonen mot amerikanske selskaper som er beskyldt for skatteunndragelse i landet, melder Reuters.

Det statlig kontrollerte nyhetsbyrået Xinhua informerte søndag om baksmellen, uten at programvaregigantens navn ble nevnt.

Et ikke navngitt multinasjonalt amerikansk selskap må betale regjeringen i Beijing 840 millioner yuan i restskatt og renter, samt 100 millioner yuan i skatt for det kommende året, het det.

Samlet tilsvarer det litt over en milliard norske kroner.

Selskapet som må punge ut ble av Xinhua referert til som et selskap hvis navn begynner på "M", samt at de er blant verdens 500 største selskaper og etablerte et heleid kinesisk datterselskap i Beijing i 1995.

Microsoft er det eneste selskapet som passer denne beskrivelsen, skriver Reuters.

Skatteplanlegging

Smart skatteplanlegging har gjort at en rekke amerikanske teknologiselskaper har betalt forsvinnende lite skatt i flere land, også i Europa der særlig Irland har utpekt seg som det reneste skatteparadiset.

Google og Apple er blant aktørene som har fått mest oppmerksomhet for slik praksis, og irske myndigheter har nylig begynt å ta affære for å stenge smutthull i landets skatteregler.

Microsoft oppgir selv i sin årsrapport at de i snitt betaler 21 prosent i skatt, et stykke under standard amerikansk foretaksskatt på 35 prosent. Ifølge Reuters skyldes det hovedsaklig at de kanaliserer inntektene gjennom ulike utenlandske operasjoner i Irland, Singapore og Puerto Rico.

Underskudd

Ifølge Xinhua har Microsoft Kina rapportert inn underskudd på samlet over 2,2 milliarder kroner de siste seks årene, mens de i andre land tjener solide penger. Kinesiske skattemyndigheter har følgelig konkludert med at det er urimelig.

Microsoft har innrømmet at de har unndratt seg skatt i fastlands-Kina, hevder nyhetsbyrået, som også oppgir at selskapet skal ha gått med på å betale restskatten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.