Ballmer vil restrukturere

Microsofts overgang til «dingser og tjenester» er alvorlig ment.

Ballmer vil restrukturere
Steve Ballmer er i ferd med å planlegge vesentlige endringer i Microsofts organisasjonsstruktur. Bilde: Bloomberg via Getty Images

Siden i fjor høst har Microsoft signalisert at selskapet skal omdannes fra programvarehus til leverandør av dingser og tjenester («devices and services»).

    Les også:

I dag har Wall Street Journal-tjenesten All Things Digital publisert en artikkel basert på «kilder nær utviklingen», der det heter at Microsoft-sjef Steve Ballmer arbeider med en omfattende plan for å restrukturere selskapet, nettopp med tanke på omdanning til et «devices and services company».

Uttrykket «dingser og tjenester» stammer fra Ballmers brev til aksjonærene i oktober i fjor. Under overskriften «Our Business: Devices and Services» klargjør han tanker om hva som skal skje på henholdsvis forbrukersiden («devices with end-user services») og bedriftssiden («services for the enterprise»).

Dette er tatt alvorlig i resten av organisasjonen, ikke minst i Microsoft Norge. Under lanseringen av nye Office 365 Home Premium understreket Office-direktør Ole Roterud nettopp hamskiftet til «dingser og tjenester».

Det All Things Digital er opptatt av, er hvilke konsekvenser dette vil få for lederkabalen.

Tre toppledere nevnes som kandidater til betydelig større oppgaver enn de har i dag: serversjef Satya Nadella, Skype-sjef Tony Bates og underholdningssjef Don Mattrick.

Ved en innretning av selskapet der det primære skillet går mellom dingser og tjenester til henholdsvis forbruker og bedrift, står dagens organisasjonsstruktur for fall, særlig avdelinger som «Business Solutions», «Online Services» og Office, heter det.

Signalene om restrukturering ser ut til å ha blitt positivt mottatt hos investorene.

Microsofts aksjekurs har steget med 31 prosent det siste halvåret. 23. april spratt aksjen opp 3,6 prosent, etter en tale fra gründer Jeffrey Ubben i aktivistfondet ValueAct, der Ubben forklarte at fondet har kjøpt seg kolossalt opp i Microsoft ut fra en antakelse om at selskapet kan bli nettskyens største.

All Things Digital understreker at restruktureringen fortsatt er på planstadiet, og at planene må ventes å endres fra slik de seer ut nå.

Et vesentlig problem skal være plasseringen av nøkkelprodukter som Windows og Office.

Microsoft har avslått å kommentere saksforholdet overfor All Things Digital.

Les mer om: