Banebrytende fra Sandisk

Kan snu opp ned på alt innen flashminne.

Banebrytende fra Sandisk

Kan snu opp ned på alt innen flashminne.

På en stor samling i halvlederbransjen, International Solid-State Circuits Conference (ISSCC), har Sandisk, spesialist innen lagringsenheter, kunngjort at de i samarbeid med Toshiba er i ferd med å start masseproduksjon av to nye typer flashminne, kjent som henholdsvis X3 og X4.

Flashminne er den typen minnekretser som brukes i anvendelser der data skal oppbevares også når kretsene ikke står under elektrisk spenning. De brukes til USB-minnepinner, til minne i apparater som kameraer og mobiltelefoner, og til «disker» – flashdisker, uten bevegelige deler – for pc-er og servere.

Lagringstettheten til flashminne – mengde informasjon per volum eller areal – har økt betraktelig de siste årene. Flashminnebrikker er bygget opp av celler som lagrer én eller to biter hver. Tettheten har økt ved å gjøre cellene stadig mindre.

X3 og X4 er teknologier som i tillegg til å gjøre cellene svært små, lagrer henholdsvis tre og fire biter per celle.

Begge er utviklet av Sandisk i samarbeid med Toshiba. I tillegg har Sandisk på egen hånd utviklet de nødvendige kontrollerbrikkene, som sørger for datatransporten inn og ut av minnebrikkene.

X3-brikkene vil kunne produseres i tettheter opptil 32 gigabits per brikke. I første omgang vil de bli brukt til microSD-kort for kameraer og mobiltelefoner, med en kapasitet på opptil 32 gigabytes. Brikkene skal produseres etter en 32 nanometers prosess.

X4-brikkene vil kunne produseres i tettheter opptil 64 gigabits per brikke. De vil i denne omgang produseres etter en 43 nanometers prosess. Brikkene er for store til å passe inn i microSD-kort, men de vil kunne gi vanlige SD-kort på opptil 64 gigabyte.

Sandisk og Toshiba vil markedsføre X4-brikkene i form av integrerte pakker av minne og kontroller.

Kontrolleren skal tillate dataoverføring i opptil 7,8 megabytes per sekund, tilsvarende det man oppnår med raske anvendelser av flashminneteknologi med en eller to bits per celle.

Samarbeidspartnerne tror X3 og X4 vil kunne snu opp ned på dagens marked for flashminne. Deres brikker vil være langt rimeligere enn konkurrentenes, målt i kapasitet per pris, og de regner med å kunne holde produksjonskostnadene på et relativt lavt nivå.

Analytikere mener Sandisk og Toshiba har et vesentlig forsprang i forhold til konkurrentene, og at ingen av disse har egen teknologi som kan betraktes som konkurransedyktig når de første X3- og X4-produktene kommer på markedet, antakelig en gang i annet kvartal i år.

For Sandisk innebærer det utsikter til vesentlig fortjeneste, ikke bare gjennom salg av minnebrikker og ferdige lagringsenheter, men også gjennom lisensavtaler til andre produsenter.

Det kan trengs: I likhet med resten av halvlederbransjen opplever Sandisk svært vanskelige tider. I fjerde kvartal tapte de 1,86 milliarder dollar.

Selve teknologien til X3 og X4 kommer fra Sandisks kjøp av M-Systems i 2006. X4 var årsaken til at Samsung, verdens største produsent av flashminne, prøvde seg på et fiendtlig oppkjøp av Sandisk etter å ha tapt en juridisk strid om rettighetene til M-Systems’ teknologi.

(Artikkelen ble oppdatert med en «ikke» for å korrigere definisjonen av flashminne til «(oppbevarer data) også når kretsene ikke står under elektrisk spenning».)

    Les også:

Til toppen