Banebrytende prosessor til surfebrett

Intel har kuttet strømforbruket med 90 prosent i selskapets kommende prosessor for UMPC.

Banebrytende prosessor til surfebrett

Intel har kuttet strømforbruket med 90 prosent i selskapets kommende prosessor for UMPC.

Ultramobile PC-er (UMPC), små PC-er som gjerne kan holdes med én hånd og som ofte får plass i en jakkelomme, har så langt ikke vært noen stor suksess. For høy pris, svak ytelse og dårlig batterikapasitet er blant de antatte årsakene. De første maskinene kom på markedet i 2006.

Men Intel nekter å gi opp konseptet. I stedet vil selskapet utbedre de verste svakhetene, noe som primært gjøres ved å utstyre maskinene med en ny prosessorfamilie med tilhørende brikkesett.

Den nye prosessorfamilien, som Intel til dels avduker i dag under International Solid State Circuits Conference i San Francisco, kalles foreløpig for Silverthorne. Dette er den fysisk minste prosessoren Intel har laget siden i486. Prosessoren skal være rektangulær med en langside på 25 millimeter. Prosessoren skal produseres med 45 nanometers prosessteknologi og vil bestå av 47 millioner transistorer.

Silverthorne sammenlignet med en penny

Intel skal kunne lage 2500 Silverthorne-prosessorer ut av én 300 millimeters silisium-wafer. Det høye antallet gjør det åpner for lave produksjonskostnader per prosessor.

Minst like viktig er det at prosessoren er energigjerrig. Den første utgaven av prosessoren skal derfor ha et effektbehov på mellom 0,6 og 2 watt, mens en 1 watts-utgave er under planlegging. Dette er under 10 prosent av hva selskapets øvrige prosessorer til bærbare PC-er krever.

Dette lave effektbehovet skal ha blitt oppnådd takket være et modulbasert design hvor brikkens sentrale komponenter, blant annet data- og adressebussene, forsynes med strøm uavhengig av hverandre. Silverthorne skal ifølge Hexus.com støtte enda dypere søvntilstander enn det som til nå er blitt tilbudt i prosessorer fra Intel. Prosessoren skal kunne skifte til og fra den dypeste søvnmodusen (C6) på bare 100 millisekunder.

Silverthorne vil i hvert fall i første omgang bare være utstyrt med én kjerne. Intel har derimot gjeninnført selskapets HyperThreading-teknologi, som ikke har vært i bruk på en stund. Teknologien skal være videreutviklet og skal også dukke opp i de kommende Nehalem-prosessorene.

    Les også:

UMPC fra Toshiba basert på Menlow

Den vesle prosessoren skal være utstyrt med et 16-trinns instruksjonsrør som behandlinger instruksjonene i rekkefølge. Den skal være fullt kompatibel med kode kompilert for Core 2 Duo-prosessorene.

Intel har ikke oppgitt hvor raskt de første utgavene av Silverthorne skal være klokket, men arkitekturen skal kunne skalere opp til 2 GHz i framtiden. Cacheminnet skal være på en halv megabyte, mens forsidebussen skal være klokket til 512 MHz.

Til CIO Asia sier Justin Ratner, teknologisjef i Intel, at de første Silverthorne-prosessorene vil ha tilsvarende ytelse som Pentium M-prosessorene som kom i 2003. Dette var de første prosessorene som var en del av Intels Centrino-plattform.

Sammen med brikkesettet Poulsbo vil Silverthorne utgjøre Intels Menlow-plattform. Allerede er det blitt vist fram prototyper av en del enheter basert på denne plattformen, en del av disse finnes her. De første produktene skal komme i salg i løpet av dette halvåret.

Intel planlegger en etterfølger til Menlow i 2009. Den kalles Morristown og vil inkludere en prosessor med en del integrert tilleggfunksjonalitet, antagelig en innebygd modul for video og kanskje også en grafikkprosessor.

Til toppen