Baner vei for mobilovervåking

Autozeek lar deg spore en eller flere mobiltelefoner «live» på Internett med elektronisk kart.

Autozeek er et heleid norsk selskap som ble operativt i oktober i fjor. Selskapet har innført en tjeneste for overvåking av bilpark og på sikt også mennesker. Med moduler installert i biler eller vogntog med dyrebar last, kan eieren av maskinparken til enhver tid kartlegge hvor det befinner seg.

– Mobilposisjonering som flåtestyringsverktøy for bedrifter er nå i ferd med å bli vanlig i Norge, forteller daglig leder Marius Bjørknes Nielsen til digi.no.

Men Datatilsynet ønsker ikke at privatpersoner eller ansatte skal bli overvåket med mobilposisjonering. Informasjonssjef Olav Skåra har tidligere uttalt til digi.no at han frykter at fri flyt av personopplysninger kan bli misbrukt til andre formål.

    Les også:

Med gjenfinningssystemet til Autozeek montert i bilen, har eieren til enhver tid kontroll over alarm og bevegelse. Skulle noe inntreffe, varsles han via SMS eller e-post og kan raskt spore opp bilen.

GSM-posisjonering gjør det mulig å spore helt vanlige mobiltelefoner. Med samtykke fra eier av mobiltelefonen, kan Autozeek gjøre dens posisjon tilgjengelig med elektroniske kart på Internett.

For å posisjonere en mobiltelefon må brukeren logge seg inn på selskapets nettsider. Etter kort tid ser brukeren dens posisjon på kartet.

Tjenesten er også tenkt brukt som ett sikkerhetsprodukt for foreldre, med mulighet for sporing av barnas mobiltelefoner. Det skal ikke være noen erstatning for en barnevakt, men gi informasjon om hvilke områder barnet befinner seg. Tjenesten har en følsomhet på fra 30 til 400 meter. Det er ikke vanskelig for en forelder å kartlegge om datteren er på Holmlia eller Oslo City.

Av hensyn til personvern vil den enkelte jevnlig informeres om at mobiltelefonen kan posisjoneres ved at det sendes en SMS til telefonen. Tjenesten kan startes eller stoppes ved å sende SMS til Autozeek.

Selskapet har selv utviklet programvaren med et brukervennlig grensesnitt til GPS. Tjenesten koster 119 kroner i måneden og 2 kroner og 50 øre per posisjonering.

Les mer om: