JUSS OG SAMFUNN

BaneTele fikk skylda for togstansen

En skikkelig backup hadde holdt togene i gang, mener Jernbanedirektør Steinar Killi.

6. des. 2007 - 07:36

Oslo (NTB-Helle Høiness): Jernbanedirektøren gir teleselskapet BaneTele ansvaret for at 80 000 passasjerer på Østlandet ble lammet av togstansen etter brannen ved Oslo S forrige uke.

    Les også:

– Det er helt uholdbart for oss at BaneTele ikke var tilkoblet et backupsystem, sier jernbanedirektør Steinar Killi til NTB.

Onsdag la Jernbaneverket og NSB fram rapporten for samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) der de forklarer seg om brannen som lammet all togtrafikken og viktige datasystemer på Østlandet.

Ifølge jernbanedirektøren kunne trafikken vært i gang igjen i løpet av noen få timer etter brannen om teleselskapet hadde hatt et skikkelig støttesystem.

Reservestrømløsningen hadde kun strøm nok til en time med drift.

BaneTele AS er en underleverandør til Jernbaneverket. De leverer det såkalt transmisjonsanlegget, eller kommunikasjonsanlegget, som brukes av førerne av togene og som styrer signalanleggene, posisjonsangivelser for togene og nødanlegg.

– Ikke gjenta
BaneTele innrømmer at kommunikasjonsbruddet ikke skulle skjedd. Selskapet arbeider med en gjennomgang av togstansen, og en rapport skal være klar om kort tid.

– Vi må finne ut hvorfor vi ikke var koblet til reservestrøm, sier informasjonssjef Terje Lübeck i BaneTele til NTB.

Selskapet har satt i gang en helgjennomgang av selskapets nett. De skal sjekke alle kritiske punkter for å sikre at det ikke mangler tilstrekkelig med reserveløsninger andre steder også.

– Vi vil sikre oss at dette ikke kan gjenta seg, sier Lübeck.

Samferdselsminister Navarsete venter også på rapporten fra Post- og teletilsynet. I tillegg er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap trukket inn i arbeidet med å trygge samfunnsmessig viktige infrastrukturer.

799 tog innstilt
– Orienteringene og rapportene fra jernbaneverket og NSB vil være en viktig del av grunnlaget for det videre arbeidet i Samferdselsdepartementet for å hindre slike situasjoner og for å minske virkningene av eventuelle uhell, sier Navarsete.

Brannen som startet i en høyspenningskabel ved Oslo S en drøy time før midnatt natt til 28. november, fikk svært alvorlige følger. Selve brannen var ikke så stor, men den ødela strømtilførselen til transmisjonsanlegget til teleselskapet BaneTele, som dermed falt ut.

Togtrafikken for anslagsvis 80 000 passasjerer ble lammet. Til sammen 799 persontog og godstog ble helt eller delvis innstilt. I tillegg ble bredbåndstilknytning og telefon borte for store bedrifter i hovedstaden og viktige samfunnsfunksjoner som politi og banker.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.