BEDRIFTSTEKNOLOGI

BaneTele vil etablere bredbåndsbørs

BaneTele-sjef Matthias Peter vil etablere en bredbåndsbørs hvor man kjøpe og selge bredbåndstrafikk.

14. juni 2004 - 08:43

BaneTele-sjef Matthias Peter vil etablere en bredbåndsbørs hvor man kjøpe og selge bredbåndstrafikk. Det kan åpne for at lokale aktører kan gi Telenor hardere konkurranse, skriver Dagens Næringsliv.

Matthias Peter mener tiden er inne for å at de mange lokale bredbåndsaktørene samler kreftene. Nå ønsker han å etablere en bredbåndsbørs etter modell av kraftbørsen Nordpool, hvor det kjøpes og selges kraft mellom kraftprodusenter og tjenesteleverandører.

Selv om bredbåndsselskpaene konkurrerer seg imellom, har de en felles hovedfiende, Telenor, som kontrollerer transportnettene ut til kunden.

BaneTele eier mye infrastruktur for bredbånd, blant annet etter at selskapet tok over fibernettet til konkursrammede Enitel. For å etablere en konkurrent til Telenor frir nå BaneTele-sjefen til lokale og regionale bredbåndsaktører.

– Det er over 130 bredbåndsaktører i Norge. De bygger på lignende teknologi, men er lite koordinert. Vi ønsker å tilby en modell som organiserer og systematiserer de regionale nettene, sier Peter til Dagens Næringsliv.

    Les også:

Han ønsker å opprette en modell etter kraftbørsen Nordpool. BaneTele vil opptre som transportør mellom aktørene og hovedsentral, «clearingsentral», for kjøp og salg av nettkapasitet.

– Samtrafikkprisene skal vi bli enige om i fellesskap. Det skal opprettes et markedsråd for å vedlikeholde prisene, sier Peter til DN.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.