Bankene lager felles handlekort

Mange har prøvd og feilet før, men nå har de store bankene og Telenor blitt enige om et felles smartkort for handel over Internett.

De fire største bankene rev i dag lakenet av et nytt smartkort som kunder med digitale TV-bokser vil kunne bruke til mindre innkjøp. For alle de nye typene enkle datamaskiner/TV-bokser har smartkort-leser.

Meningen er at folk skal "tanke" opp kortet med opp til 1000 kroner og handle fra denne kontoen. Når systemet tas i bruk sammen med Telenor/Canal Digital til høsten, vil kunder kunne handle filmer og TV-programmer med kortet. Med de små beløpene og smartkort, har man droppet pinkode/passord helt.

Planen er at systemet skal kunne brukes til handel over Internett på bokser som du kan surfe med.

I første fase skal åpenbart DnB, Kredittkassen, Sparebanken1 og Sparebanken Nor sammen med BBS prøve og lære, for mange har feilet før dem. I løpet av andre halvdel av 90-tallet, dukket det opp en rekke smartkort-prosjekter, men i tur og orden har prosjektene blitt nedlagt - både på grunn av manglende felles standard for smartkort og liten interesse fra kundene.

Flere amerikanske banker og Visa drev blant annet et prosjekt i New York, men la det ned på grunn av for få brukere. Også norske DnB arbeidet med en kortprosjekt (Digicash) for flere år siden, men la ned prosjektet.

Det er fremdeles ikke laget noen internasjonal standard for hvordan data skal lagres og leses fra smartkort, men internasjonalt har mange av bankene satset på Proton, noe som avgjorde valget i Norge, forteller informasjonssjef Lars Peder Nordbakken i BBS til digi.no. Men en stor aktør mangler i alliansen. Bankene i Norge har tidligere slåss med Posten om bruk av smartkort og Posten SDS glimrer med sitt fravær.

Fordelen med smartkort er at de skal gi større automatikk og dermed en lavere transaksjonspris enn dagens magnetkort. Men Nordbakken vet hva du må betale for å gjøre en handel med det nye systemet.

Tidligere prosjekter har også slitt med dårlig tilgang på ladestasjoner, men dette har bankalliansen løst.

- Du vil kunne flytte penger over på kortet både i minibanker, spesielle ladestasjoner i bankene og etter hvert kanskje over telefon eller med TV-boksen, forklarer Nordbakken.

;