Bankene samles rundt nytt smartkort

Posten SDS ser ut til å tapt kampen om fremtidens norske smartkort. Bankene og kortselskapene har i stillhet samlet seg i allianse med Bankenes Betalingssentral for å sparke i gang utviklingen.

Posten SDS ser ut til å tapt kampen om fremtidens norske smartkort. Bankene og kortselskapene har i stillhet samlet seg i allianse med Bankenes Betalingssentral for å sparke i gang utviklingen.

I det stille har alle de store norske bankene og kortselskapene innledet et samarbeid om neste generasjon smartkort. Aktørene satt lenge på gjerdet, noe som har gjort Norge til en smartkort-sinke, men nå er startskuddet fyrt av.

Smartkort-entusiaster lover oss en avansert og enklere hverdag. Visjonen er å plassere en rekke typer informasjon, elektroniske nøkler og applikasjoner på et felles smartkort, men veien frem er lang. Første skritt har vært de såkalte småpengekortene som skal erstatte mynter ved småkjøp. Til tross for bred utplassering har ikke slike kort blitt noen suksess i utlandet, men mange i bransjen satser hardt på kombinasjoner med for eksempel ditt inngangskort og medisinske opplysninger.

Siden forretningsbankene satset på smartkort på midten av 80-tallet og brant seg, har de hittil avventet utviklingen. Det nye samarbeidet ledet av Bankens Betalingssentral (BBS) er derfor et gjennombrudd - og et nederlag for Posten SDS.

BBS-samarbeidet sentrerer seg rundt den ikke ferdige CEPS-standarden (Common Electronic Purse Specification) fra Europay og Visa. Denne standarden skal sørge for at forskjellige typer småpenger og smartkort skal fungere sammen mot ulike terminaler og banker.

- CEPS-samarbeidet ledes av BBS med både Kreditkassen, DnB, Postbanken, Sparebank 1 og Sparebanken Nor som medlemmer, forteller Bjørn Erik Steen i Sparebanken Nor til digi.no. Gruppen holder jevnlig kontakt med Visa, Europay og American Express.

Samtidig som de har valgt å samarbeidet, skal aktørene konkurrere.

- Dette er en markeds- og posisjoneringskrig der ingen ønsker å betale for nye systemer og terminaler, men alle ønsker seg fremtidige markedsposisjoner, sier Bjørn Trondsen, sjef i EDB ASA som eier flere bankdatasentraler.

Og det er ikke småverdier som står på spill: Norske bedrifter og privatpersoner betalte rundt halvannen milliarder kroner i avgifter på finanstransaksjoner i året. Og ny teknologi åpner muligheter for å utvide dette, samtidig som den truer eksisterende løsninger.

- Norge er for full fart på vei bort fra papirgiro over til elektronisk transaksjoner. BBS må derfor gjøre et generasjonsskifte, noe Posten SDS forsøker å utnytte til å kapre seg en markedsandel, sier en sentral aktør i bransjen til digi.no.

Posten SDS skaffet seg tidlig rettighetene til småkortpengesystemet Mondex og arbeidet hardt for at dette skulle bli standarden. Men nå har selv Postbanken hoppet inn i CEPS-samarbeidet.

Posten SDS vil ikke kommentere BBS-alliansen, men etter hva digi.no forstår satser selskapet først og fremst på bedriftsmarkedet. I september lanserer selskapet et småpengekort med en avansert elektronisk id. Meningen er å bruke kortet som et generelt id-kort for pålogging og elektronisk signatur.

- Vi jobber med fem-seks større prosjekter, forteller Einar Mathisen, smartkortansvarlig i Posten SDS til digi.no, men han vil ikke røpe hva slags prosjekter dette er.

BBS-arbeidsgruppen tror ikke markedet er like modent. I første omgang skal partene samarbeide om småpengekort selv om man er usikre på potensialet i slike kort. Først om to til tre år kommer smartkort med flere tjenester, tror Steen, som foreløpig er formann i arbeidsgruppen.

- Det er mulig å lage smartkort med mange forskjellige applikasjoner, men det vil ta mange år før det blir lønnsomt å lage slike kort og støttesystemene er på plass, sier Odd Erling Håberget, ansvarlig for forretningsutvikling i BBS.

Steen peker på at det vil ta tid før mange nok brukere, bedrifter og butikker får smartkortlesere. En leser koster i dag 300-400 kroner og kan monteres som en løs enhet eller internt i PC. En del leverandører tilbyr også tastatur med smartkortleser.

Til toppen