RESULTATERFINANS

Bankene ytterligere forsinket med digital signatur

Bankene vil - i konkurranse med Telenor og Posten - gi deg digital ID for trygg bruk av Internett. Men prosjektet er nok en gang utsatt.

30. sep. 2002 - 12:56
BankID-kort. <i>Foto:  Finansnæringens Hovedorganisasjon</i>
BankID-kort. Foto:  Finansnæringens Hovedorganisasjon

To mektige konstellasjoner i norsk næringsliv konkurrerer om få gi deg en digital ID. ID-en vil kunne brukes til å overføre penger og signere dokumenter - både på Internett og i den fysiske verden.

Les også:

De to alliansene - Telenor/Posten-eide Zebsign og alle bankene - løper om kapp for å bli den dominerende standarden. For vinneren vil kunne selge tilgang og bruk av den sikre kommunikasjonsformen til resten av næringslivet.

Bak BankID står DnB, Nordea, Gjensidige Nor, Fokus Bank og Sparebank1-gruppen samt deres formidlingssentral, Bankenes Betalingssentral (BBS).

Vis mer

Bankene følte seg lenge truet av forskjellige Internett-portaler og kredittkort-selskaper som Visa, men her i Europa har ikke netthandelen tatt av. Også systemer som påloggingssystemet Microsoft Passport og Suns initiativ er gryende konkurrenter.

I mai 2001 fortalte prosjektleder Grete Sørensen til digi.no flere banker skulle starte pilotprosjekter i løpet av høsten. Siden ble det stille.

I mars i år tok digi.no kontakt med Gjensidige Nor-konsernet, der informasjonsleder Ole Gilbo fortalte at man skulle bli ferdig med interne piloter i løpet av våren og starte utdelingen av BankID i fjerde kvartal.

Nå viser det seg at BankID er blitt forsinket enda en gang. Lanseringen av BankID ser mer uklar ut en noen gang - nå vil verken Gjensidige Nor eller DnB gi noen antydninger for D-dag.

Gjensidige Nor skal ha kommet lengst, men arbeider fremdeles med interne piloter.

- Vi tester BankID internt og vi har stor aktivitet på dette området. Det er brukervennligheten vi jobber med, men dette er så ny og uprøvd teknologi at det tar tid å få alt på plass. Det er derfor vanskelig å antyde når vi skal lansere offisielt, sier Gilbo til digi.no.

Heller ikke når digi.no spør om dette betyr lansering i første eller annet halvår 2003, vil Gilbo svare.

Målet for BankID er å bytte ut alle dagens bankkort med magnetstripe til et smartkort med digital ID i minne. Men først kommer programvare-baserte sertifikater for sikrere pålogging i nettbanker.

Også DnB, som ellers har vært ivrige på Internett-prosjekter og småpengesystemer, er åpenbart forsinket.

- Vi startet et internt pilotprosjekt i første halvår basert på en smartkort med ID og småpengekonto. Men det er ikke fastlagt når vi skal lansere, sier informasjonssjef i DnB, Tore Dyrdal, til digi.no.

I mellomtiden arbeider Telenor og Posten sammen med Norsk Tipping, MasterCard og andre partnere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.