JUSS OG SAMFUNN

- BankID misbruker vårt patent

Cryptomathic går til sak mot Bankenes betalingssentral BBS.

16. mars 2009 - 13:43

En britisk spesialist innen krypteringsteknologi, Cryptomathic, sier de har valgt å reise sak mot Bankenes betalingssentral i Norge. Søksmålet gjelder patent inngrep, og er levert av Cryptomathics danske datterselskap til Oslo tingrett.

Kommunikasjonsdirektør Stein Arne Tjore i BBS sier til digi.no at han ikke ønsker å kommentere saken, utover at BBS oppfatter den som fullstendig grunnløs.

Ifølge Cryptomathic krenker BankID et av deres mest sentrale patenter bak løsninger for juridisk bindende bruk av digitale signaturer.

– BBS har krenket, fortsatt krenker og bidrar til at Cryptomathics patent krenkes av andre ved å bruke, tilby og selge produkter og tjenester uten gyldig lisens fra Cryptomathic gjennom BankID-løsningen, hvor omkring 1,75 millioner sluttbrukere i Norge autentifiserer seg ved hjelp av tokens og lignende for å få transaksjoner og meddelelser etc. signert sentralt på deres vegne med individuelle private nøkler, heter det i en melding fra selskapet.

I en uttalelse fra Cryptomathics styreformann Peter Landrock heter det at de har investert kraftig i sikre, mobile signaturløsninger basert på tofaktor autentisering.

– Løsningen er resultatet av mange års forskning og utvikling, og vi føler at vi fortjener et rimelig vederlag fra firmaer og organisasjoner som utnytter vår patentbeskyttede teknologi i kommersielt øyemed, sier Landrock. – Vi foretrekker helt klart å løse slike konflikter gjennom direkte forhandlinger utenfor domstolene, men det har rett og slett ikke vært mulig i tilfellet med BBS. Av den grunn ser vi ikke noen annen løsning enn å trekke saken inn for retten.

Cryptomathics søksmål håndteres av Advokatfirmaet Grette, spesialist innen immateriellrett og IT-rett. Advokat Øystein Flagstad i Grette sier til digi.no at BBS har fått tilsvarsfrist 3. april, og at saken normalt burde være avgjort innen et halvt år. Han sier stevningen ble levert da det viste seg umulig å komme fram til et forlik.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.