BankID vil ikke vrake Java

Men lover en Java-fri mobilløsning.

BankID vil ikke vrake Java
Bilde: Marius Jørgenrud

Den siste tiden har det kommet en lang rekke sikkerhetsadvarsler knyttet til Java, som av flere eksperter har blitt stemplet som noe av det mest risikable man kan installere på sin PC. Til og med tyske myndigheter anbefaler brukerne om bare å installere programmet dersom de har et faktisk behov.

Nå er det ikke mange tjenestene som krever Java, men en kommer svært få utenom: nettbanken. Alle landets nettbanker benytter seg av BankID, som krever Java for å kunne brukes. Noen banker, som storbanken DNB og Skandiabanken, tilbyr Java-frie alternativer, men det er i all hovedsak BankIDs plattform som blir brukt.

Men dette er ikke bare et spørsmål om sikkerhet. Ettersom stadig flere velger å bruke både nettbrett og smarttelefoner for å utføre banktjenester, har Java-baserte plattformer et problem. Java støttes ikke av iOS, og heller ikke av Windows for ARM eller Metro.

– Vi har mer enn 2,7 millioner brukere som i dag bruker BankID-løsningen, som er basert på Java. Vi har ikke planer om å bytte ut dagens Java-applet for disse kundene, men jobber aktivt for at flere skal kunne benytte BankID på mobil, som er vår primære løsning for de plattformer som ikke støtter Java, skriver BankIDs produktsjef Nils Inge Brurberg i en epost til digi.no.

Han forteller at de har satt i gang et utviklingsprosjekt for å få opp et app-basert tilbud til de stadig flere enhetene som ikke støtter Java. I første omgang vil de lansere en løsning for iOS, deretter Android.

– Dette vil bli levert i løpet av 2012. Så vi forlater ikke Java, men utvider repertoaret vårt til å støtte mobile enheter, skriver Brurberg til digi.no.

Hva angår sikkerhetsutfordringene til Java svarer Brurberg følgende:

– Uansett plattform er det sikkerhetsutfordringer. Det vil det også være på iOS og Android i fremtiden. En viktig måte å kontrollere og unngå dette er å til enhver tid sørge for å ha oppdatert programvare på alle enheter. Dette er noe bankene og vi hele tiden oppfordrer våre kunder til.

– Vi vet at mange av våre kunder kjører en versjon av Java som er så gammel at den burde oppdateres, og oppfordrer på det sterkeste at disse oppgraderer til siste versjon i dag, da dette er lett å utsette. Vi tror veien til sikkerhet er gjennom kontinuerlig arbeid, og det eksisterer ingen 100 prosent-løsning i dag og sannsynligvis ikke i morgen, skriver Brurberg til digi.no.

    Les også:

Les mer om: