Bare de gode daytraderne har overlevd krisen

Ifølge en amerikansk avis har nedgangen på Nasdaq gjort at bare de "proffe" fortsatt sitter foran dataskjermene.

Ifølge en amerikansk avis har nedgangen på Nasdaq gjort at bare de "proffe" fortsatt sitter foran dataskjermene.

Det er California-avisen San Jose Mercury News som melder at minst en tredjedel av daytraderne har sluttet å trade etter den kraftige nedgangen på Nasdaq det siste året. Ifølge avisen var det 7.000 "profesjonelle" på det meste, mens det var 50.000 "semi-profesjonelle". Nå er dette tallet drastisk redusert.

- I disse dager krever det mye større kunnskap om markedet og sektorene. Tidligere var det altfor mange som startet med daytrading uten egentlig å vite hva de gjorde. Det gikk bra så lenge kursene gikk opp, men bare de som hadde innsikt til å shorte aksjer står igjen som vinnere, sier Paul Hong i daytradingfirmaet ProTrader til Mercury News.
Les mer om hva "shortsalg" er: Selg høyt - kjøp lavt - gå short

I ProTraders lokaler har antall tradere sunket fra 40 til 16 i løpet av ett år. De som er igjen kan berette mange skremselshistorier:


- Flere begikk regelrett finansielt selvmord. En kar kjøpte aksjer i Legato Systems for en kortsiktig trade, men aksjen sank raskt i etterkant. I stedet for å selge posisjonen beholdt han aksjene i håp om at den skulle stige igjen. Selvfølgelig kom ikke aksjen tilbake, og vi har ikke sett traderen i lokalene siden den gang. En annen kjøpte eToys, men ventet i et halvt år på at julesalget skulle bli redningen. Nå er både selskapet og traderen borte, sier en fortsatt aktiv trader til avisen.

Etter nedgangen har flere firmaer hevet grensen for minimumsinnskudd fra 25.000 til 50.000 dollar og begrenset såkalt marginhandel (kjøp av aksjer på lånte penger). Flere undersøkelser har avdekket at omtrent 70 prosent av daytraderne taper penger, mens bare 11 prosent tjener nok til å ha det som levebrød.

Abdul Hotaki sier til Mercury News at han tapte hele innskuddet sitt på 10.000 dollar i fjor.

- Jeg har tidligere brukt mye tid på casino, og jeg trodde aksjemarkedet var akkurat det samme. Hotaki har likevel ikke gitt opp håpet, og sparer nå til en ny tradingkonto. Dog truer kona med skilsmisse om han prøver igjen......


Til toppen