Bare Metro-apps med ny Visual Studio Express

Tilbyr ingen støtte for vanlige Windows-applikasjoner.

Bare Metro-apps med ny Visual Studio Express
Visual Studio 11 Express kan kun brukes til utvikling av Metro-baserte applikasjoner. I tillegg kommer en egen utgave for utvikling av webapplikasjoner. Bilde: Microsoft

Microsoft har siden 2005 tilbudt en serie med gratis utviklingsverktøy – Visual Studio Express – for utvikling av applikasjoner til Windows-skrivebordet. Verktøyene har vært rettet mot blant annet studenter, hobbyutviklere og andre som verken ønsker eller har behov for å investere i mer avanserte verktøy. Microsofts mål med verktøyene er dels å få flere til å lage applikasjoner til Windows, og dels å få flere til å gjøre seg kjent med selskapets utviklingsverktøy, slik at de senere kanskje oppgraderer til mer avanserte utgaver.

Microsoft pleier å komme med en ny versjon av Visual Studio samtidig som at selskapet lanserer nye Windows-utgaver. Det er også tilfellet i år. Sammen Windows 8 kommer også en serie Visual Studio 11-produkter, som er tilgjengelige i betaversjoner.

Men brukerne av Visual Studio 11 Express for Windows kan ikke brukes til å lage vanlige applikasjoner for Windows-skrivebordet. Ønsker man å gjøre dette, må man minimum kjøpe Professional-utgaven, som i utgangspunktet koster 499 dollar. Express-utgaven gjør det kun mulig å lage applikasjoner basert på det nye Metro-grensesnittet, som først og fremst er beregnet for systemer med berøringsskjerm.

Denne nyheten ble offentliggjort av Microsoft tidligere i mai, sammen med opplysninger om de øvrige utgavene av Visual Studio 11. Kunngjøringen har ikke blitt spesielt godt mottatt, selv om Microsoft på et senere tidspunkt har forklart at 2010-utgavene av Visual Studio Express fortsatt vil være tilgjengelige. Men disse støtter selvfølgelig ikke den nye funksjonaliteten i Windows 8.

Express-utgavene av Visual Studio bidrar til økt utvalg av Windows-applikasjoner. Akkurat mener nok Microsoft at det er størst behov for å øke utvalget av Metro-applikasjoner. Også Express-brukerne har trolig forståelse for dette, men tilsynelatende ikke for middelet som brukes – som oppfattes mer som en pisk enn som en gulerot.

    Les også:

Les mer om: