JUSS OG SAMFUNN

Bare mobilbrukere må betale avismoms

Går du i Narvesen og kjøper dagsaviser på papir, slipper du moms. Men når de samme avisene legges i PDF-format, er innholdet momsbelagt. Hvis du da betaler med mobilen. Betaler du med elektronisk lommebok, slipper du moms. Forvirret?

20. aug. 2001 - 07:33
Trønder-AvisaPåloggingenAftenpostensubClearings asAdobeKnut Lorås


Men han er likevel ikke helt fornøyd.

- Det viser seg at vi må betale moms for PDF-utgaven, mens det akkurat samme produktet ikke blir momsbelagt når det selges i papirutgave hos Narvesen, forstå det den som kan, sier Lorås.

Shahzad Rana, mannen som har utviklet subClearings betalingsløsning, skjønner like lite av de norske momsreglene som sin venn i Trønder-Avisa:


- De norske momsregelverket er komplett ulogisk. Hvis du kjøper Trønder-Avisa i Narvesen er du fritatt for moms. Betaler du for akkurat den samme avisen over mobiltelefonen, blir tjenesten momspliktig. Og direkte uforståelig blir det når det kommer signaler om at momsplikten bortfaller dersom jeg betaler for PDF-utgaven til Trønder-Avisa via en elektronisk lommebok. Det later med andre ord til å være oppgjørsformen, ikke produktet eller tjenesten du betaler for, som avgjør om kjøpet skal regnes som momspliktig eller ikke.

- En ny episode i serien "Heia Norge"?

- He, he - ja, du kan si at dette igjen viser at de som lager avgiftsreglene her i landet ikke helt har oversikten over konsekvensene av det de vedtar, humrer Rana.

Hos Mediebedriftenes Landsforening (tidligere Norske Avisers Landsforening, NAL) rister de også uforstående på hodet over det norske momskaoset.

- Dette var nytt for oss. Betalingsmåten skal jo ikke ha noe å si for om en avis er momspliktig eller ikke. En avis er en avis, uansett distribusjonsmåte, og aviser er fritatt for momsbelastning, sier administrerende direktør Kurt Borgen i MBL til digi.no.

- I lov om merverdiavgift av 19. juni 1969, paragraf 16, punkt 7, heter det at det ikke skal betales moms for "aviser som utkommer regelmessig med minst ett nummer ukentlig". Argumentet for å innføre momsfritak for aviser, enkelte tidsskrifter og bøker, var at det skulle verne om det norske språk og kultur. Loven sier imidlertid ingenting om momsfritaket bare gjelder for bestemte distribusjons- eller betalingsmåter, kommenterer MBL-advokat Henrik Munthe, som mener "det skal bli artig å høre Finansdepartementets syn på denne saken.

Det synes digi.no også, men hos Finansdepartementet er det ingen som kan svare på spørsmål om saken. digi.no henvises til slutt til avdelingsdirektør Tor Lande, alternativt fungerende avdelingsdirektør Heidi Heggenes eller rådgiver Erik Mæhlen Larsen, men ingen av dem svarer på telefon.

Hos Skattedirektoratet er det imidlertid svar å få.

Fungerende underdirektør Anders Christensen bekrefter overfor digi.no at papiraviser er fritatt for moms, mens de samme avisene blir momspliktige med en gang de selges i digital nedlastbar form over nettet.

- Politikerne har valgt å definere det som svever over nettet som tjenester, og slike informasjonstjenester skal det betales moms på. Når du går i butikken og handler aviser eller bøker som fysiske varer, så er de fritatt for moms.

- Hva da med lydbøker, er de momspliktige?

- Nei, akkurat lydbøker på kassetter er av Finansdepartementet unntatt merverdiavgift gjennom et eget 70-fritak, det går blant annet på hensynet til de blinde, forteller Christensen som kan forstå at folk blir forvirret over dagens regelverk:

- Det er nok mange forbrukere som lurer på hvorfor det er slik at når du går i en bokhandel og kjøper en roman, så er den fritatt for moms, mens når du kjøper akkurat den samme boken på CD, så er den avgiftspliktig, sier Christensen som henviser oss videre til kollega Stein Karlsen når vi spør om hvorfor det ser ut til å være slik at en bare må betale moms for den digitale Trønder-Avisa når oppgjøret skjer via mobiltelefonen, ikke hvis en betaler via en elektronisk lommebok.

- Det høres feil ut. Det er mulig det har sammenheng med at mobiltelefoni er en avgiftspliktig tjeneste, men jeg tror ikke betalingsmåten er avgjørende for hvorvidt du får avgiftsfritak eller ikke. Det er nok definisjonen av dette som en informasjonstjeneste som gjør utslaget - og slike tjenester skal det betales avgift for, sier Stein Karlsen og henviser oss videre til Finansdepartementet for et avklarende svar.

digi.no kommer tilbake til saken så fort vi får Finansdepartementet i tale.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra