- Bare politiet skal jakte på fildelere

Gi Riksadvokaten mandat til å pålegge politiet å statuere eksempler, råder Georg Apenes.

Georg Apenes vil ikke være med på en privat rettshåndhevelse i jakten på piratene.
Georg Apenes vil ikke være med på en privat rettshåndhevelse i jakten på piratene.

Gi Riksadvokaten mandat til å pålegge politiet å statuere eksempler, råder Georg Apenes.

At Post- og teletilsynssjef Willy Jensen har tatt skjeen i egen hånd og åpner for at også advokater skal få lov til å jakte pirater på nett, er en lite delikat sak, synes Georg Apenes.

Diskusjonen har satt fart etter at nettleverandøren Lyse nektet å utlevere Max Manus-piraten. At private aktører, i dette tilfellet advokatfirmaet Simonsen, vil ha identiteten utlevert, innebærer at det kan bli svært vanskelig å skjule sin identitet bak en IP-adresse.

- Å legge seletøy på dette er naivt og vi vil ikke være med på en privat rettshåndhevelse. Dette er og må bli en sak for politi- og påtalemyndighetene, sier Apenes til digi.no.

Han mener hele tanken med internett er at det skal være et fritt forum. Ved mistanke om noe kriminelt er det i såfall politiet som må varsles.

Apenes underslår ikke utfordringen med at politiet sliter med kapasitet og at det tross alt er viktigere å jakte på mordere istedet for pirater.

En måte å løse det på kan være å gi Riksadvokaten mandat til å pålegge hvert politidistrikt å avdekke en til to fildelingssaker i året. Det mener Apenes vil ha en allmennpreventiv virkning og være med på å begrense omfanget av piratkopiering.

Norge har i dag 27 politidistrikter med tillegg av Svalbard som eget eget politidistrikt. Dersom alle politidistriktene avdekker to saker hver, blir det i såfall nærmere 60 fildelingssaker som underlegges etterforskning i året.

Også EU deler åpenbart Apenes resonnement. I går ble det vedtatt med overveldende flertall (40 mot 4) at fildelere ikke kan tas uten lov og dom.

Det svenske Piratpartiet har lenge forsøkt å påvirke medlemmer av EU-komiteen til å få med tillegg nummer 138. Dette tillegget skal hindre nettoperatører å kaste ut fildelerne uten at det foreligger en rettslig kjennelse. At tillegget nå skal innlemmes er en stor seier for fildelere.

Ettersom Norge som EØS-land må følge EU-regler, vil i såfall PT-direktør Willy Jensen få en svært kortvarig glede av beslutningen om at nettleverandørene skal ha anledning til å oppgi navn på fildelende kunder som skjuler seg bak IP-adresser.

Til toppen