Bare «smuler» igjen

Oracles erstatningskrav mot Google redusert med inntil 95 prosent.

Bare «smuler» igjen
Googles Larry Page og Oracles Larry Ellison møtes snart i retten. Bilde:

I august saksøkte Oracle Google for krenkelser av patent- og opphavsrettigheter. Det er Dalvik, den virtuelle Java-motoren i Android, som er stridens kjerne. Oracle mente at Dalvik krenket sju av selskapets patenter, i tillegg til at programvaren inneholder kildekode som eies av Oracle.

I juni i fjor ble det kjent at Oracle ville kreve opptil 6,1 milliarder dollar av Google for disse krenkelsene.

Men saken har ikke gått slik som Oracle hadde håpet. Allerede i mai i fjor krevde dommeren med ansvar for saken, William Alsup, at antallet krav fra Oracle måtte reduseres kraftig.

Google krevde allerede høsten 2010 at de aktuelle Java-patentene måtte underkjennes. Det amerikanske patentkontoret har behandlet patentene på nytt, noe som har resultert i at Oracle har trukket kravene knyttet til fem av de sju patentene.

Nettstedet Groklaw skriver denne uken at Oracles egen ekspert på erstatningsrett, prosessor Iain Cockburn ved Boston University, nå har gjort et tredje forsøk på presentere en metodikk for hvordan erstatningen skal beregnes.

Basert på denne metodikken har Google beregnet at erstatningen vil bli på 37,5 millioner dollar, mens Oracle selv har kommet til at tallet bør være minimum 32,3 millioner dollar – altså i utgangspunktet en lavere sum enn det Google har kommet fram til. I begge tilfeller gjelder storparten av beløpet copyright-delen av søksmålet.

Google vil selvfølgelig bare måtte betale erstatning dersom selskapet taper saken. Spørsmålet er hvor mye denne saken til slutt vil koste Oracle, både direkte og indirekte. Bare advokatutgiftene over en periode som hittil er på 18 måneder, er trolig skyhøye. Kommentatoren Steven J. Vaughan-Nichols i ZDNet mener at Oracle kan komme til tape penger på saken, selv om selskapet vinner.

Nå er trolig ikke erstatningen det eneste resultatet dersom Oracle vinner. Oracles hovedmål er å få en slutt på den splittingen av Java som Androids Dalvik innebærer. Hvordan dette eventuelt vil kunne løses, gjenstår å se.

Etter flere utsettelser ser det nå ut til at selve rettsaken vil starte den 16. april.

    Les også:

Les mer om: