Bare to alternativer aktuelle for 4G mobil

Ifølge ABI Research er det reelt sett bare to alternativer for 4G mobil: Wimax og LTE.

Bare to alternativer aktuelle for 4G mobil

Ifølge ABI Research er det reelt sett bare to alternativer for 4G mobil: Wimax og LTE.

I romjulen publiserte analyseselskapet ABI Research to rapporter om teknologier som vurderes som aktuelle for såkalt 4G (fjerde generasjon) mobil.

Konklusjonene peker i samme retning som en rapport publisert av Juniper Research i november i 2007: Long Term Evolution (LTE) ligger best an, med Wimax som sterk utfordrer. ABI Research har spesielt svært liten tro på Ultra Mobile Broadband (UMB).

LTE og UMB sorterer begge under standardiseringsorganisasjonen 3rd Generation Partnership Project (3GPP), og stammer fra televerdenen, mens Wimax er en IEEE-standard og teknologisk sett en videreutvikling av trådløse lokalnett.

LTE kan beskrives som en oppgradering av High Speed Downlink Packet Access (HSDPA). Toppytelsen til LTE beskrives vanligvis som 100 Mb/s. I virkeligheten kan den ventes å bli langt større. I en test som digi.no overvar i Oslo i november, ble data overført i 143 Mb/s. I uken før jul kjørte Nokia Siemens Networks en LTE-test under realistiske omstendigheter i Berlin, og kom opp i 173 Mb/s.

I november ble LTE valgt som foretrukket 4G-standard av GSM Association, en bransjeorganisasjon av over 700 mobiloperatører verden over. To store operatører, Verizon og Vodafone, har kunngjort at de vil starte testing av LTE i 2009. Juniper Research tror de første LTE-baserte 4G-tjenestene vil være tilgjengelige i 2010, og at de vil ha til sammen 24 millioner abonnenter i løpet av 2012.

UMB er en videreutvikling av Evolution Data Optimized (EvDO), og stammer opprinnelig fra Qualcomm, kjent som opphavet til CDMA-teknologien, alternativet til GSM. UMB lover hastigheter opp til 280 Mb/s, og skal være tilgjengelig for operatører i løpet av 2009.

Ifølge ABI Research har ingen operatør kunngjort planer om å teste eller bruke UMB. I rapporten heter det at det er så godt som ingen interesse for denne teknologien, og det er lite sannsynlig at noen interesse skulle dukke opp.

– Flere av de dominerende CDMA-operatørene i de to primære markedene er i ferd med å bytte teknologisk plattform, heter det i rapporten.

Ikke alle bytter til LTE: Over 50 kommersielle implementeringer av Wimax er på gang, ifølge ABI Research. Analytikerne tror UMB kunne hatt en sjanse i Asia, men der er operatørene generelt sett opptatt med enten Wimax eller med 3G. Wimax vil være tilgjengelig for abonnenter i løpet av 2008.

Et annet forhold, er at mange utstyrsleverandører satser på både LTE og Wimax.

ABI Research peker på at selv om UMB går dukken, har Qualcomm fortsatt så mange bidrag til grunnleggende teknologi for trådløst bredbånd – også LTE og Wimax – at selskapet vil ha gode lisensinntekter i mange år framover.

I en annen rapport ser ABI Research nærmere på et argument som har vært flittig brukt i markedsføringen av Wimax, det at aktørenes lisensutgifter blir vesentlig lavere med Wimax enn med alternativene.

Her konkluderer analytikerne med at det sannsynligvis er feil. Resonnementet går ut på mange som har bidratt med oppfinnelser til Wimax, ikke vil kunne konkurrere med egne produkter på Wimax-markedet. Skal de få igjen for sine utviklingskostnader, må de prise opp sine lisenser.

Målt i forhold til omsetningen av Wimax-produkter, tror ABI Research at lisensandelen vil være minst 3,2 prosent, kanskje så høyt som 4,8 til 7,7 prosent. Det siste er på høyde med det man opplever i dagens 3G-marked. Analytikerne tror verken bransjeorganisasjoner eller EU vil lykkes i å få ned lisensandelen til 4G.

    Les også:

Til toppen