KUNSTIG INTELLIGENS

Bare to av ti har fått opplæring og informasjon om KI. – Dystert, mener Nito

Faretruende lave tall, mener Nito, som nå tar til orde for et felles krafttak for å løfte norske bedrifters KI-kompetanse.

Nito-president Trond Markussen, her fotografert under Kongsberg Agenda 2023, er bekymret for at det digitale klasseskillet i norske bedrifter øker.
Nito-president Trond Markussen, her fotografert under Kongsberg Agenda 2023, er bekymret for at det digitale klasseskillet i norske bedrifter øker. Foto: Harald Brombach
Marius ValleMarius ValleJournalist
9. jan. 2024 - 08:28

Åtte av ti har ikke fått opplæring eller informasjon om kunstig intelligens  (KI) i sin virksomhet, ifølge en undersøkelse fra Nito.

Undersøkelsen er gjort blant et representativt utvalg på 959 yrkesaktive Nito-medlemmer. 

Resultatet bekymrer Nito-president Trond Markussen. I en pressemelding beskriver han det som faretruende tall for norsk næringsliv og de ansatte.

– Dystre tall, sier Markussen. – Vi må sikre at KI tas i bruk og at de ansatte får opplæring og informasjon. Det digitale klasseskillet blir større og større for hver dag som går, og norske bedrifter risikerer å tape både oppdrag, ansatte og markedsandeler hvis vi ikke sammen tar et tak.

Ønsker krafttak for å løfte kompetanse

Han sier at Nito vil ta ansvar og sikre at virksomhetene setter i gang med KI, men at det også er behov for et felles krafttak med NHO og politikerne for å gjennomføre et digitalt kompetanseløft.

Det er viktig både fordi KI vil påvirke små og store bedrifter, og fordi ny teknologi vil skape nye arbeidsplasser og industrier.

– Vi må sørge for at disse havner i Norge, sier Markussen.

NHO-rapport viser store muligheter

NHO kom denne uken også med en KI-rapport som viser at det er store muligheter for verdiskapning. I perioden frem mot 2040 kan verdiskapningen i Norge økes med 2000 milliarder kroner, hevdes det.

Det forutsetter imidlertid at man kommer raskt i gang, og NHO mener at det er behov for mer informasjon om hvilken betydning KI-revolusjonen vi står overfor kan få for Norge. 

I undersøkelsen kommer det frem at bare 30 prosent av norske bedrifter har tatt i bruk KI

Klarna sin KI-assistent.
Les også

Klarna med oppsiktsvekkende KI-avsløring

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.