– Bare tull

Lenovo om ryktene som sendte Nokia-aksjen til himmels.

– Bare tull
Lenovos europeiske toppsjef, Gianfranco Lanci, rister på hodet over ryktene som herjet rundt Nokia onsdag. Siden Nokia fremla resultater for andre kvartal har imidlertid aksjekursen steget kraftig. Bilde: Lenovo

Ifølge Reuters har det gått rykter i aksjemarkedet at den kinesiske PC-giganten Lenovo skal være interessert i å kjøpe opp den kriserammede finske mobilprodusenten Nokia.

– Dette må være en spøk, er kommentaren fra Lenovos europeiske datterselskap, Gianfranco Lanci i en kommentar til nyhetsbyrået Reuters som bringer nyheten onsdag. Han understreker at det ikke pågår noe som helst mellom de to selskapene.

Aksjekursen til Nokia steg over 17 prosent på hete spekulasjoner onsdag, men falt tungt tilbake etter Lanci kom med sin kommentar. I skrivende stund er aksjekursen opp 2,3 prosent. Siden selskapet fremla tall for andre kvartal i midten av juli har aksjene steget 51 prosent, men selskapet har vært under hardt press de siste årene.

Forventningene til at det går nedenom med den fordums finske giganten har tidvis vært større enn at selskapet vil kravle seg tilbake som en mektig og lønnsom aktør i mobilmarkedet, noe som i høyeste grad har vært reflektert i kursutviklingen på Helsinki-børsen.

Ifølge Bloomberg News var 16 prosent av de utestående aksjene i selskapet lånt vekk til finansielle aktører som har shortet aksjen. Dette betyr at man selger aksjer man ikke eier med hensikt å kjøpe de tilbake billigere på et senere tidspunkt og dermed profitere på kursfall.

Men at toppsjef Stephen Elop og flere andre toppsjefer i selskapet forrige uke la 1 million dollar av egne penger for å kjøpe aksjer ble dette tolket som et sterkt signal på at noe kan være i ferd med å snu. Dette har også vært med på å sende aksjekursen i selskapet betydelig opp de siste dagene.

Det har imidlertid ikke manglet på spekulasjoner om hvem som kan komme Nokia til unnsetning, som har tapt markedsandeler til Samsung og Apple de siste årene. Microsoft har vært en het kandidat: Nokia har satset alt på programvaregigantens operativsystem og toppsjef Elops ble rekruttert fra selskapet. Onde tunger skal ha det til at Microsoft bare venter på at kursen skal falle voldsomt før de trer inn som ny potensiell eier.

Noe må imidlertid selskapet foreta seg. De kan ikke fortsette å tape store summer som de gjør i dag, og de er helt avhengig av at Lumia-telefonene de lanserte tidligere år selger bedre enn de har gjort så langt.

    Les også: