FORBRUKERTEKNOLOGI

Barne-PC forsøker lukket kildekode

Hundre dollars PC-en skulle begrenses til åpen kildekode. Men til og med Windows prøves.

20. des. 2006 - 14:40

Prosjektet til MIT-professor Nicholas Negroponte for å tilby en 100 dollars PC til barn i fattige land, One Laptop Per Child («OLPC»), skulle i prinsippet kun kjøre åpen kildekode programvare. Nå ser det ut som dette prinsippet kanskje ikke behøver å tillempes så veldig strengt: Kommersielle programvarehus som Microsoft og Opera Software har fått prototyper av PC-en for å prøve ut sin programvare.

At Microsoft eksperimenterer med barne-PC-en og Windows ble kjent lørdag 2. desember på konferansen NetEvents i Hongkong.

Negroponte snakket med en journalist fra vnunet.com, og ble sitert slik:

– Jeg har kjent Bill Gates hele hans voksne liv. Vi prater sammen, vi treffes på tomannshånd, vi diskuterer dette prosjektet. Vi la inn et SD-spor i maskinen bare for Bill. Vi trenger det ikke, men det er OLPC-maskiner hos Microsoft i dag, og de lastes med Windows.

Poenget med SD-sporet er å kunne bruke minnekort for å øke lagringskapasiteten på maskinen. OLPC-en er fri for harddisk, og har bare 512 MB intern flashminne. Til og med u-landsversjonen av Windows – «Starter Edition» – krever minst 1,5 GB for å kjøre. SD-kort rommer opptil 8 GB.

I beruselsen over sin egen avsløring, ser Vnunet.com på dette som en «strategisk endring» fra Microsofts side, selv om Gates langt fra har dementert sin ofte siterte kritikk av prosjektet.

Det forholder seg nok heller slik at prosjektet sprer prototyper til flere programvarehus, for at flest mulig skal stifte bekjentskap med de banebrytende nyvinningene maskinen inneholder.

For to dager siden skrev for eksempel teknologisjef Håkon Wium Lie om OLPC på sin blogg: Opera on the green machine. Lie fikk tilsendt en prototyp nylig, og forteller om erfaringene med å kjøre den norske nettleseren på maskinen. Lie er ikke tilhenger av den eksklusive satsingen på åpen kildekode, og skriver blant annet følgende:

– I Opera mener vi at det som virkelig teller, er åpne standarder. Det er ikke så viktig hva som kjører inne i boksen så lenge det som kommer ut av den retter seg etter standarder. De [Negroponte og de andre i OLPC-prosjektet] påstår at i et utdanningsprosjekt, må elevene få anledning til å kikke inn i boksen. Jeg svarer at det høres bra ut, men hvis Opera utgjør forskjellen mellom en brukbar og en ubrukelig maskin, kanskje dere kan tenke dere om en gang til?

Lie skriver ellers at de arbeider med å få Opera til å kjøre stabilt på maskinen, også mot nettsteder med mye Javascript, og med å redusere ressursbruken ytterligere.

I motsetning til Gates, er Lie en varm tilhenger av OLPC-prosjektet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.