FORBRUKERTEKNOLOGI

Barne-pc skifter karakter med Windows

Windows gir den bærbare elev-pc-en XO helt andre bruksegenskaper enn Linux-versjonen.

27. okt. 2008 - 08:44

De første Windows-utgavene av den bærbare elev-pc-en XO fra stiftelsen OLPC (One Laptop Per Child) er nå klare. Blant de første som har fått prøve et eksemplar og sammenlikne Windows-utgaven med Linux-versjonen er det amerikanske IT-magasinet Cnet: The XO laptop gets a Windows makeover. I tillegg til å prøve dem ut selv, har redaksjonen fått hjelp fra en åtte år gammel jente, som representant for XO-maskinens målgruppe.

Windows-versjonen av XO er en spesielt tilpasset utgave av Windows XP Professional, som startes fra et flashminnekort på 2 gigabytes. Den kommer med en del pedagogisk programvare, og bare maskinressursene setter grenser for hva slags Windows-applikasjoner den kan kjøre. Office-programmer går uten problem, men beskjeden minne og prosessor gjør at den ikke kan konkurrere med vanlige bærbare.

Kontrasten til Linux-utgaven med det spesielt konstruerte grensesnittet Sugar er stor.

Drivkraften bak Sugar, Walter Bender, opprettet i juni i år en egen stiftelse for å sikre at Sugar kunne tilbys på andre plattformer enn XO.

Arbeidet er ikke kommet så langt at det har latt seg gjøre å legge Sugar på Windows. Bender ønsker å foredle Sugar til en selvstendig plattform for pedagogiske applikasjoner, uavhengig av operativsystem og brukergrensesnitt, og mener det er dette som er selve juvelen i Linux-utgaven av XO.

Inntrykket Cnet gir, er at skoler som får valget mellom Sugar-XO og Windows-XO, også må velge mellom ulike pedagogiske opplegg.

Sugar synes å by på mer fantasifull læring, og er følgelig mer utfordrende pedagogisk, mens Windows legger opp til mer tradisjonell innføring i verktøy som tekstbehandling, bildebehandling og så videre.

Det har vært snakk om en «Ole Brumm»-løsning med en dual boot ordning for både Windows og Linux, men den har ennå ikke materialisert seg.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.